Musk vs LeCunn: rasplamsala se svađa iza koje stoji sve veća netrpeljivost između AI kompanija

Od Muskovih ambicioznih planova s xAI do LeCunovih kritika, ova razmjena mišljenja pruža uvid u složene odnose i suparništva u svijetu umjetne inteligencije. Rasprava otkriva i napetosti u AI industriji prouzrokovane vrbovanjem zaposlenika

Ivan Podnar utorak, 28. svibnja 2024. u 17:59
📷 Ilustracija: Freepik, Wikipedia, Bug
Ilustracija: Freepik, Wikipedia, Bug

Elona Muska je stalno u medijima, a o znanstveniku Yannu LeCunu smo nedavno pisali. Jučer i danas, na platformi X, odvija se zanimljiva i pomalo bizarna svađa izmeđz njih. Šire gledano, taj javni sukob predstavlja mikrosvemir sve veće napetosti između glavnih AI kompanija iako neki to vide kao raspravu unutar polja umjetne inteligencije.

Njihova razmjena mišljenja idu daleko izvan jednostavnog ping-ponga i pružaju uvid u njihove poglede na razvoj i dostignuća AI, ali i skrivene netrpeljivosti, od one na znanstvenoj pa sve do političke razine. Najvjerojatnije, LeCunnova netrpeljivost je još vise porasla nakon što je Musk počeo vrbovati znanstvenike i inženjere iz drugih AI kompanija, pa tako i Mete da dođu u njegov xAI.

Neumorno traženje "istine"

Sve je počelo kada je jučer Elon Musk, veliki promotor svojih ideja i biznisa, na platformi X predstavio svoju AI tvrtku, xAI. Koristio je pompozne izjave, pozivajući one koji vjeruju u "razumijevanje svemira" i “neumorno traženje istine” da se pridruže njegovom poduhvatu.

Yann LeCun nije mogao odoljeti.

Zamjerio je Musku njegovo menadžerstvo , implicirajući da bi zaposlenici xAI mogli biti suočeni s nerealnim rokovima, bizarnim izjavama i nestabilnim radnim okruženjem. LeCun je jasno stavio do znanja da se divi Muskovim dostignućima u električnim vozilima, istraživanju svemira i čistoj energiji, ali da mu njegovi politički stavovi, teorije zavjera i tendencije pretjeravanja stvaraju probleme.

A što si ti objavio?

Rasprava se zaoštrava: Ovaj osobni napad izazvao je Muskove defanzivne reakcije. Dovodio je u pitanje LeCunove nedavne znanstvene doprinose, pokušavajući diskreditirati LeCunovu stručnost. LeCun je uzvratio navodeći preko 80 znanstvenih radova koje je objavio u kratkom vremenu i pokazao da je produktivni znanstenik. Pri tome je upitao Muska: „A što si ti objavio?“ Međutim, Musk je odbacio njegove radove kao "slabe" i bez revolucionarnih napredaka za kojima on očito žudi.

Scoble, i ti ovdje?

U prepirku se upleo nekad poznati bloger Robert Scoble, koji se očito stavio na stranu Muska kad je rekao da će, umjesto da komentira sukob, otići autonomnim vozilom do plaže i slikati surfere. Htio je reći, da je Elon eto, podario čovječanstvu Tesle, koje voze bez vozača kako bi ljudi uživali, a LeCunov doprinos svijetu tome nije dorastao.

LeCun je, poput nekog upućenog u detalje autonomnih vozila odgovorio „U redu, ali drugi čovjek je izmislio ključnu tehniku koja je omogućila autonomnu vožnju: konvolucijske neuronske mreže. Konvolucijske mreže se danas koriste u gotovo svim sustavima za vidljivost u realnom vremenu. Za pomoć pri vožnji, koristi ih MobilEye od 2014., Tesla od 2016. (kada im je MobilEye prekinuo prodaju svog sistema), Nvidia otprilike u isto vrijeme, i gotovo svi ostali.“

Magnet za reakcije

U trenutku pisanja ove važne vijesti, nakon ovog šamara, Scooble nije odgovorio, Musk se vjerojatno raspituje s ekipom što još znaju o LeCunnu da mu papreno odgovori. Ako vas zanima, ovu "važnu" raspravu možete pratiti na platformi X, a dodatne komentare na Redditu.

Kao i uvijek, Musk je magnet za izazivanje reakcija pa ga tako neki kude: „Elon Musk ne može napisati jednostavan Python script, nema pojma kako Twitter radi, dobio je otkaz u PayPalu početkom 2000-ih jer je želio prebaciti sve na Windows Server tehnologiju, tražio je od zaposlenika Twittera da isprintaju zadnjih 60 stranica svog najvažnijeg koda, a ne zna ni osnove informatike/programiranja sudeći po njegovim prošlim tweetovima.”

 A drugi hvale: “On zna prepoznati potencijal. Ne postaneš toliko bogat samo srećom.”