Nakon šaha i Goa, DeepMind sada samostalno uči igrati nogomet

Googleov sustav umjetne inteligencije DeepMind nepobjediv je u igrama na ploči, a sada svoju dominaciju njegov tim želi dokazati i u učenju igranja simuliranog nogometa

Sandro Vrbanus nedjelja, 11. rujna 2022. u 10:50

Istraživači iz Googleovog laboratorija DeepMind u Velikoj Britaniji uhvatili su se novog izazova u treniranju svojeg sustava umjetne inteligencije. Nakon što se ona dokazala u šahu, Gou, dešifriranju starih dokumenata, stvaranju videa i raznim igrama na ploči, sada joj je zadatak bio naučiti – igrati nogomet.

Dva na dva na male

Sustavu je predočena simulacija humanoidnih igrača na umanjenom nogometnom terenu, po dva iz svakog tima, uz zadatak da nauči pokrete igrača učenjem prema modelu. Zadaci su se sastojali od osnovnog kretanja, trčanja za loptom, driblinga te šutiranja lopte prema golu.

Osim pojedinačnih pokreta, timovi (u ovom slučaju sačinjeni od po dva igrača) morali su se međusobno koordinirati i surađivati kako bi pobijedili protivnike. Sustav umjetne inteligencije je, dakle, morao savladati i kratkoročne zadatke poput lokomotornih pokreta i interakcije s loptom, ali i one dugoročne poput donošenja odluka o taktici i igri ili predviđanja kretanja suparnika.

Nakon tri dana treniranja, što je ekvivalent petogodišnjem "pravom" treningu, sustav je savladao osnove nogometne igre – trčanje prema lopti i postizanje pogotka. Nakon 50 dana virtualnog treninga, igrači su počeli pokazivati koordinirano ponašanje, anticipirali su rezultate svojih akcija i bili su u stanju zaista igrati simulirani nogomet "dva na dva".

Virtualni igrači simulirani su u posebnom sustavu, njihova tijela imaju 56 stupnjeva slobode, a ponašanje na nogometnom terenu uspjeli su, uz DeepMind, naučiti samo kroz "gledanje" drugih kako igraju. Na isti način, samo uz osnovni set pravila, ovaj sustav uspio je naučiti igrati brojne igre na ploči te postao nepobjediv u njima. Nogometna podvarijanta za sada nema posebnu primjenu u stvarnom svijetu, ali unaprijedi li se dodatno i primijeni li se tada na humanoidne robote – tko zna, možda ćemo jednom dobiti i robota spremnog da se suprotstavi Messiju ili Modriću.

📢 Besplatna dostava

LOGITECH G502

Stigli su novi članovi legendarne G502 obitelji!

699kn 92,77 € Kupi

📢 Za odvažne!

ROG gaming laptopi

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

11999 kn 1.592,54 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

EQ subwoofer

MONITOR AUDIO MRW-10

10" MMP II zvučnik, 100W RMS, klasa D pojačala, DSP obrada, 50 – 120 Hz, tri unaprijed postavljene postavke načina EQ.

3.689 kn 489,61 € Kupi

HEOS soundbar

DENON HOME SB550

Iskustvo kućnog kina, jednostavan industrijski dizajn, Wi-Fi, bluetooth, 3D zvuk uz Dolby Atmos i DTS:X.

3.899 kn 517,49 € Kupi