Pametni štap pomaže slijepima da se lakše snađu

Bijelo-crveni štap uključuje kameru i tehnologiju računalnog vida koja mu pomaže mapirati i katalogizirati svijet oko sebe, a korisnike navodi vibracijama u ručki i govornim uputama

Mladen Smrekar subota, 21. siječnja 2023. u 17:13

Inženjeri Sveučilišta Colorado Boulder razvili su novu vrstu pametnog štapa za hodanje koji koristi umjetnu inteligenciju kako bi slijepim ili slabovidnim osobama pomogao da poboljšaju svoju navigaciju kroz prostor. Štap bi jednog dana mogao pomoći slijepima u obavljanju zadataka od kupovine žitarica u trgovini do odabira mjesta za sjedenje u restoranu.

Algoritmi unutar prijenosnog računala lociraju različite prepreke u prostoriji i računaju najbolji put do sjedala
Algoritmi unutar prijenosnog računala lociraju različite prepreke u prostoriji i računaju najbolji put do sjedala

Bijelo-crveni štap uključuje kameru i tehnologiju računalnog vida koja mu pomaže mapirati i katalogizirati svijet oko sebe. Korisnike navodi u željenom smjeru vibracijama u ručki i govornim uputama.

Kamera i algoritmi

Istraživači su u svom laboratoriju postavili lažni kafić s nekoliko stolaca, posjetiteljima i nekoliko prepreka. Ispitanici su nosili ruksak s prijenosnim računalom u njemu i koristili pametni štap za hodanje s kamerom pričvršćenom blizu drške štapa.

Poput samovozećeg automobila, algoritmi koji rade unutar prijenosnog računala identificirali su različite prepreke u prostoriji i zatim izračunali rutu do sjedala. Ispitanici su pravi stolac uspjeli pronaći u 10 od 12 ispitivanja s različitim razinama težine. 

Na izbor stolca utječe njegov položaj u odnosu na druge objekte, ljude i samog korisnika
Na izbor stolca utječe njegov položaj u odnosu na druge objekte, ljude i samog korisnika

Istraživači su postavili i policu s nekoliko različitih vrsta žitarica i napravili bazu podataka fotografija proizvoda. Ispitanici su potom koristili štap za hodanje kako bi skenirali policu, tražeći željeni proizvod.

Daljnja usavršavanja

U eksperimentima su dosad sudjelovali isključivo ljudi koji vide, s povezom na očima. Istraživači sad planiraju poboljšati uređaj radeći sa slijepim ili slabovidnim osobama. Uz to, poradit će na samom štapu kako bi korisnicima pomogli da otkriju i shvate različite predmete u prolazima ispunjenim desecima prepreka sličnog izgleda i osjeta.

Kamera na štapu prepoznaje proizvode izložene na polici
Kamera na štapu prepoznaje proizvode izložene na polici

Daljnjim usavršavanjem cijeli će sustav postati i kompaktniji, tako da ga može pokretati standardni pametni telefon pričvršćen na štap.