Pogledajte što može video GenAI kada ga se uhvati Adobe

Kompanija specijalizirana za obradu slike i videa počela je u svoje alate dodavati razne funkcije osnažene generativnom umjetnom inteligencijom, a na red je došao i Premiere Pro

Sandro Vrbanus subota, 20. travnja 2024. u 15:05

Napredne funkcije obrade videa dostupne u paketu Premiere Pro dobit će i dodatnu snagu te mogućnosti kakve dosad nisu imale – sve zaslugom generativne umjetne inteligencije za video sadržaje, koju je Adobe otkrio ovoga tjedna. U zanimljivom videu prikazali su kako će posao montaže video sadržaja uskoro biti izmijenjen, zahvaljujući generativnom video modelu iz radionice Firefly.

Generiranje i uređivanje

Mogućnosti se koncentriraju na pametnu "popunu" na temelju postojećih video isječaka i konteksta. Mogu se podijeliti u tri područja:

Generativno proširivanje: Sustav koji će neprimjetno dodati kadrove kako bi produljio postojeće isječke. Cilj toga je omogućiti lakšu montažu, smislenije prijelaze i bolji "tajming" promjene kadrova kada ne postoji dovoljno video materijala, što je problem s kojim se montažeri često susreću.

Dodavanje i uklanjanje objekata: Običnim označavanjem objekata sustav će ih moći pratiti i dinamički ukloniti iz videa. Isto tako, glumcima će AI sustav moći promijeniti odjeću ili dodati u kadar neke predmete kojih tamo prilikom snimanja nije bilo.

Video iz teksta: Osim uređivanja postojećih, Premiere Pro moći će iz tekstualnih uputa stvoriti sasvim nove video isječke. Uz tekstualni prompt moći će mu se zadati i referentne slike, a on će potom stvoriti video – što filmašima može biti korisno za dobivanje novih ideja ili pak stvaranje kadrova za popunu.

Video sadržaji kreirani na neki od opisanih načina bit će transparentno označeni kao takvi, kažu iz Adobea. Premiere Pro dobit će nove funkcije kasnije ove godine. Osim toga, bit će tu i podrška za vanjske GenAI modele, kao što je Sora.