Prvi automobil s ugrađenim ChatGPT-jem bit će Mercedes

Marka Mercedes-Benz objavila je kako će u svoj asortiman novih električnih automobila, unutar infotainment sustava MBUX i glasovnog asistenta, integrirati i chatbot pogonjen ChatGPT-jem

Sandro Vrbanus srijeda, 21. lipnja 2023. u 06:00

Mercedes-Benz će biti prva marka automobila koja će prigrliti umjetnu inteligenciju na način da će je ubaciti izravno u kabinu i izložiti putnicima. Učinit će to unutar svojeg novog digitalnog multimedijskog sustava MBUX, koji pogoni sve funkcije infotainmenta u novijim modelima. Osim što može, dakle, prilagođavati ugođaj u kabini, prikazivati informacije na zaslonima, čak i predviđati ponašanje putnika i prilagođavati se tome te odgovarati na glasovne upite – Mercedesov će MBUX uskoro moći poslužiti i kao umjetno inteligentni chatbot.

Čavrljanje s automobilom

Omogućit će im to povezivanje sustava iz automobila sa sustavom ChatGPT, pa bi zadavanje glasovnih naredbi i svojevrsni "razgovor" s automobilom trebali postati intuitivniji. Prvi koji će dobiti ovu mogućnost su vlasnici oko 900.000 Mercedesovih vozila na području SAD-a, i to već ovih dana. Sve što će trebati učiniti jest glasovnom naredbom reći sustavu da žele postati dijelom testnog programa u ovoj beta fazi.

Mercedes-Benz će dalje posao obaviti za njih, povezati automobil, koji je ionako spojen na Internet, na ChatGPT. Učinit će to putem usluge Azure OpenAI Service, iskorištavajući mogućnosti kako OpenAI-jevog chatbota, tako i Microsoftovog oblaka. Svi IT procesi i podaci iz ove integracije bit će pod kontrolom Mercedes-Benza, poručili su. Upiti će se anonimizirano spremati u Mercedes-Benz Intelligent Cloud, gdje će se moći analizirati zbog dodatnih poboljšanja.

Ugradnjom ChatGPT-a u sustav glasovnog asistenta automobili će moći obavljati značajno širi raspon funkcija, koji ide i izvan predefiniranih zadataka i odgovora u postojećem sustavu MBUX. Jezični model pomoći će automobilu "razumjeti" kompleksnije upite prirodnim jezikom te proširiti opseg tema o kojima će se s njime moći "čavrljati".

Primjerice, vozači i putnici u automobili moći će pitati sustav za dodatne informacije o svojem odredištu, moći će ga zatražiti preporuku ili recept za večeru, popis namirnica dok putuju do dućana, i slično. Sve to obavljat će se isključivo glasovnim naredbama, kako sigurnost u prometu ne bi bila ugrožena.