Ukrajinci koriste AI kako bi identificirali poginule ruske vojnike

Sustav za prepoznavanje lica pretraživat će profile na društvenim mrežama i potom uspoređivati fotografije mrtvih vojnika sa slika objavljenim na njihovim profilima

Mladen Smrekar petak, 25. ožujka 2022. u 06:00

Ukrajinsko Ministarstvo digitalne transformacije obavještavat će obitelji o smrti ruskih vojnika, poginulih u invaziji na Ukrajinu, javlja Militarnyi pozivajući se na šefa ministarstva Mykhaila Fedorova.

Poruka ministra Fedorova na Telegramu
Poruka ministra Fedorova na Telegramu

U tu svrhu koristit će se tehnologija umjetne inteligencije. Sustav za prepoznavanje lica pretraživat će profile na društvenim mrežama i potom uspoređivati fotografije mrtvih vojnika sa slika objavljenim na njihovim profilima tijekom života.

“Umjetnom inteligencijom pretražujemo na društvenim mrežama račune preminulih ruskih vojnika koristeći fotografije leševa, kako bismo o njihovoj smrti obavijestili njihove prijatelje i rodbinu", napisao je Fedorov.

To je omogućeno korištenjem tehnologije za prepoznavanje lica za potpisivanje dokumenata za generiranje COVID certifikata koji je pokrenula Diia. Riječ je o mobilnoj aplikaciji, portalu i brendu ukrajinske e-uprave. Pokrenuta 2020., aplikacija Diia osmišljena je kako bi Ukrajincima omogućila korištenje digitalnih dokumenata na pametnim telefonima. Portal Diia omogućuje pristup na više od 50 državnih usluga. 

Diia: mobilna aplikacija, portal i brend ukrajinske e-uprave
Diia: mobilna aplikacija, portal i brend ukrajinske e-uprave

Također, novi CRM (customer relationship management) koji je trebao služiti ukrajinskim korisnicima aplikacije Diia, sada će se koristiti za automatske pozive rodbini poginulih ruskih vojnika, javlja Militarnyi.

Kako će sve to funkcionirati uz sankcije i blokade društvenih mreža i internetsku izolaciju Rusije - nije objašnjeno.