Umjetna inteligencija može smisliti uvjerljiv i zabavan naslov, ali je i ona sklona clickbaitu

Uz malo uredničke intervencije, umjetna inteligencija može napisati uvjerljiv i zabavan naslov znanstvenog djela, zaključilo je istraživanje objavljeno u božićnom izdanju stručnog časopisa BMJ 

Mladen Smrekar srijeda, 15. prosinca 2021. u 13:40

Tehnologija umjetne inteligencije može generirati uvjerljive, zabavne i znanstveno zanimljive naslove za potencijalne istraživačke članke, navodi studija u božićnom, ležernijem izdanju stručnog časopisa The BMJ.

I botovi pišu privlačne naslove

Studija o najpopularnijim božićnim istraživačkim člancima BMJ-a, koji kombiniraju znanost utemeljenu na dokazima s laganim ili otkačenim temama, otkriva da su naslovi generirani umjetnom inteligencijom bili jednako privlačni čitateljima, ali da je, kao i u drugim područjima medicine, učinak poboljšan ljudskom profesionalnom intervencijom. 

Svatko može i sam pokušati prepoznati koji je naslov smislio čovjek, a koji je napisao bot
Svatko može i sam pokušati prepoznati koji je naslov smislio čovjek, a koji je napisao bot

Istraživači su koristili naslove 13 najčitanijih božićnih istraživačkih članaka u posljednjih 10 godina kako bi potaknuli slične naslove generirane umjetnom inteligencijom. Po deset AI generiranih naslova s ​​najvećim i najmanjim brojem bodova kombinirano je s deset pravih božićnih istraživačkih članaka, a rezultate je ocijenilo 25 liječnika specijalista iz Afrike, Australije i Europe.


Rezultati pokazuju da su naslovi generirani umjetnom inteligencijom ocijenjeni barem jednako ugodnim (64% prema 69%) i privlačnim (70% prema 68%) kao pravi naslovi, iako su stvarni naslovi ocijenjeni kao vjerojatniji (73% prema 48%). Naslovi generirani umjetnom inteligencijom općenito su ocijenjeni kao manje znanstveno ili obrazovno vrijedni od stvarnih naslova (58% prema 39%).


Rezultati usporedbe pravih naslova s onima koje je napisala umjetna inteligencija
Rezultati usporedbe pravih naslova s onima koje je napisala umjetna inteligencija

Možete li i vi razlikovati naslove koje je napisala umjetna inteligencija, od onih napisanih ljudskom rukom, da se provjeriti na ovoj poveznici.

Vjerodostojnost i nerazumijevanje

Od naslova koje je napisala umjetna inteligencija, među najvećima po vjerodostojnosti bili su "Klinička učinkovitost lizalica kao lijeka za upalu grla" i "Učinci besplatne gurmanske kave na vrijeme čekanja hitne pomoći: opservacijska studija".


Najsmješniji naslov koji je generirala umjetna inteligencija bio je "Zalijepite svoje bradavice superljepilom i provjerite hoće li vam to pomoći da se na poslu prestanete mučiti zbog erektilne disfunkcije"; autori napominju da to ilustrira nesposobnost umjetne inteligencije da vidi stvarnu primjenu studije i shvati jesu li naslovi uvredljivi.


Primjeri pravih naslova članaka koje je objavio stručni časopis BMJ i onih koje je generirao bot
Primjeri pravih naslova članaka koje je objavio stručni časopis BMJ i onih koje je generirao bot

Oni priznaju neka ograničenja, ali čak i u kontekstu neobičnih naslova poput onih koji se pojavljuju u božićnim izdanjima The BMJ-a, istraživači vjeruju kako "AI ima potencijal generirati uvjerljive i zanimljive rezultate koji bi mogli privući potencijalne čitatelje." No, kažu oni, iskusne ljudske urednike još uvijek nisu u stanju sasvim zamijeniti.