WordPad odlazi u povijest, ali zato Notepad dobiva poboljšanja

Microsoft je nedavno najavio da će iz Windowsa uskoro izbaciti program za uređivanje teksta WordPad, a istodobno će osnovni alat za rad s čistim tekstom, Notepad, biti dodatno poboljšan

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. rujna 2023. u 10:22

Microsoftov programčić za uređivanje tekstualnih datoteka, Notepad, dugi je niz godina bio gotovo zanemaren, dolazeći u jednako rudimentarnom izdanju kroz nekoliko izdanja Windowsa. Međutim, s pojavom Windowsa 11 i on je postao predmetom vizualnih i funkcionalnih osvježenja (za razliku od WordPada, kojem je najavljen kraj). Tako je, u skladu s ostalim pomoćnim programima i elementima korisničkog sučelja, dobio podršku za tamni način rada.

Posljednja velika nadogradnja Notepadu je dala i podršku za tabove, ali i jedan "easter egg". Naime, u aktualnoj verziji možete kursorom na ekranu zavrtjeti ikonu zupčanika, kojom se inače ulazi u izbornik postavki. Nakon ovih dodataka, popularni će pomoćni program u narednim inačicama Windowsa 11 dobiti i još jednu vrlo korisnu funkciju – Auto Save.

Automatska pohrana

Kao što je to slučaj s većim i naprednijim uredskim aplikacijama, dokumente unutar Notepada neće više biti potrebno ručno spremati kada u njima načinimo izmjene. One će se ubuduće automatski spremati za vrijeme rada, što će olakšati život korisnicima i spriječiti situacije u kojima bitne promjene nisu trajno sačuvane.

Iz Microsofta opisuju i kako će izgledati rad s novom značajkom. Napustite li dokument tijekom rada i samo zatvorite aplikaciju, ona vas neće više pitati želite li spremiti sve nedavne promjene. Umjesto toga, promjene će biti spremljene u "ghost file", a on će se ponovno otvoriti prilikom sljedećeg pokretanja Notepada – kako biste mogli nastaviti s radom tamo gdje se stali. Program će automatski otvoriti i više tabova istodobno, ako su bili zatvoreni na isti način.

Automatsko spremanje promjena bit će moguće uključiti ili isključiti u postavkama. Ono također neće utjecati na klasični rad s dokumentima. Korisnik će i dalje imati mogućnost ručno spremati ili odbacivati sve promjene koje načini u svojim tekstualnim datotekama.

Osvježeni Notepad već je dostupan u razvojnim (Dev i Canary) inačicama Windowsa 11, što znači da će se ova mogućnost još testirati prije nego postane javno dostupna svima.