Umjetnici zahtijevaju zaštitu od AI: Očuvajte autentičnost u glazbi

Billie Eilish predvodi preko 200 umjetnika koji pozivaju na odgovornu upotrebu AI tehnologije u glazbenoj industriji

Ivan Podnar četvrtak, 4. travnja 2024. u 09:28

Generativna glazba, čiji je glavni kompozitor umjetna inteligencija, stvorit će, do 2028. godine  tržište vrijedno tri milijarde dolara. To je jako loša vijest za umjetnike koji ne žele da im se otme dio tržišta, ili još gore, zloupotrijebi njihova glazba kao predložak za umjetnu. Glazbenici ne trebaju puno razmišljati da je po njih katastrofa već započela jer, ako prate vijesti, znaju da  su veliki sustavi „popapali“ sadržaje tekstova, vijesti, knjiga. Ništa ih ne prijeći da tako nastave  i s glazbom. Ustvari, generativni glazbeni vlak je već otišao sa stanice na kojoj stoje zabrinuti autori.

Pred nekoliko dana više od 200 umjetnika, uključujući popularne izvodjace Billie Eilish, Katy Perry, Nicki Minaj, Bon Jovi, dakle, širok glazbeni spektar umjetnika od T-Rex do R.E.M., od Mumford & Sons do Calibre 50,  izrazili su  zabrinutost zbog sve veće korištenja umjetne inteligencije (AI) u glazbenoj industriji. Zajedno su potpisali otvoreno pismo, pozivajući developere, tehnološke tvrtke, platforme i digitalne glazbene usluge da se suzdrže od korištenja AI-a na način koji narušava i devalvira prava ljudskih umjetnika. Ova kolektivna akcija više od 200 umjetnika predstavlja jedan od najvećih okupljanja koju je poduzela glazbena industrija kako bi zaštitila prava umjetnika usred brzog napretka u AI tehnologije.

„Vjerujemo da, kada se odgovorno koristi, umjetna inteligencija ima ogroman potencijal za napredovanje ljudske kreativnosti i na način koji omogućava razvoj i rast novih i uzbudljivih doživljaja za ljubitelje glazbe svugdje. Nažalost, neke platforme i razvojni programeri koriste umjetnu inteligenciju kako bi sabotirali kreativnost i podrivali umjetnike, tekstopisce, glazbenike i nositelje prava.

U pismu se spominju i autorska djela preminulih umjetnika kao što su Bob Marley i Frank Sinatra, što ukazuje na širok spektar zabrinutosti za različite generacije unutar glazbene industrije.

Tennessee izglasao zakon

Država Tennessee već je napravila konkretni korak dalje. Guverner Bill Lee potpisao je pred tjedan dana prvi zakon koji zaštiti glazbenike od neovlaštenog korištenja njihovih glasova od strane AI tehnologija. Kako bi se suzbila neovlaštena uporaba, Zakon o zaštiti uporabe glasa i slike, ELVIS (Ensuring Likeness Voice and Image Security) osigurava prava tekstopiscima i izvođačima. “From Beale Street na Broadway, Tennessee je poznat po bogatoj umjetničkoj baštini koja priča priču o našoj državi, rekao je” Lee. “Znamo da se tehnogija umjetne inteligencije razvija brzo,  pa zahvaljujem  delegatima skupštine na partnerstvu u stvaranju pravne zaštite za naše umjetnike i tekstopisce.” Glazbena industrija donosi državi oko 6 milijardi dolara godišnje.

Problem izvan glazbene industrije

Zabrinutost tih umjetnika ponavlja slična pitanja koja su izrazili pisci, izdavači i vizualni umjetnici glede uporabe AI materijala zaštićenih autorskim pravima kao podataka o obuci bez dopuštenja. Ta se praksa smatra izravnom prijetnjom zamjene ljudske kreativnosti sadržajem koji je generiran AI-om, što bi moglo dovesti do znatnog smanjenja licencijskih naknada isplaćenih umjetnicima.

Isti problem je i  izvan glazbene industrije. Holivudski glumci i pisci, članovi Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) već su se pobunili i dobili ugor koji će ih zaštititi iduće tri godine od zamjene AI-om.