YouTube će dozvoljavati postavljanje AI generirane glazbe, ali uz poštivanje njihovih principa

Uz prodor generativne umjetne inteligencije u glazbu, postavlja se pitanje zaštite autorskih prava, poštenih naknada autorima, ali i tehničkih manipulacija sadržajem. YouTube želi jasna i fer pravila

Sandro Vrbanus srijeda, 23. kolovoza 2023. u 07:02

"Umjetna inteligencija je tu, a mi ćemo je prigrliti odgovorno i zajedno s našim glazbenim partnerima" – poruka je to iz središnjice Googleovog video i glazbenog servisa YouTube, koja se tiče objavljivanja glazbe nastale uz pomoć generativne umjetne inteligencije. U svojem pojašnjenju dalje navode kako se sada tehnološki svijet nalazi na prekretnici, gdje je jasno da se nove tehnologije treba "hrabro prihvatiti", ali i da pritom treba biti odgovoran. Nakon višemjesečnih razgovora s predstavnicima glazbene industrije, došli su do rješenja – uvest će stroge principe, prema kojima će se morati ravnati oni koji na YouTubeu žele objavljivati glazbu nastalu korištenjem AI alata.

Zajedno s glazbenim izdavačima YouTube će izraditi regulatorni okvir, s ciljem zaštite glazbenika, ali i uz slobodu izražavanja i kreativnosti onima koji žele koristiti generativnu umjetnu inteligenciju. Pritom su istaknuli tri glavna principa, prema kojima će nastati novi odnos njihove platforme i AI glazbe.

Tri niti vodilje

Prvi princip kaže da će, kako bi odgovorno i zajednički ušli u taj projekt, oformiti glazbeni inkubator (YouTube’s Music AI Incubator). U njemu će sudjelovati odabrani umjetnici, od kompozitora do producenata, a poslužit će kao savjetodavno tijelo pri rješavanju ovog problema.

Nadalje, kažu da će ponekad problematični sustav za zaštitu prava, Content ID, i ubuduće podržavati i zaštitu kreativaca i autora te im omogućavati zaradu. No, u doba umjetne inteligencije sustav će morati evoluirati kako bi se prilagodio novim vrstama sadržaja.

I zaključno, pravila vezana za objavu sadržaja morat će se također prilagoditi, kako bi dopuštao "tehničke manipulacije" sadržajima, ali i dalje bio od koristi u borbi protiv dezinformacija i sličnih neželjenih pojava.

"Neograničeni potencijal generativne umjetne inteligencije zahtijeva promišljen pristup, koji odražava sve šire granice kreativnog izražavanja. Generativni AI sustavi mogu osnažiti trenutne izazove poput zlouporabe zaštitnih znakova i autorskih prava, dezinformacija, spama i sličnih. Međutim, AI se također može koristiti za identifikaciju ove vrste sadržaja, a mi ćemo nastaviti ulagati u tehnologiju koja nam pomaže zaštititi zajednicu gledatelja, kreatora, umjetnika i tekstopisaca", poruka je iz YouTubea.