Google i Amazon se pomirili oko streaminga – u korist gledatelja

Uskoro će se na Chromecastu moći gledati sadržaj s usluge Prime Video, a zauzvrat će YouTube biti dostupan na Fire TV-u

Sandro Vrbanus subota, 20. travnja 2019. u 14:00

Već neko vrijeme traje tihi "rat" Googlea i Amazona oko Prime Video i YouTube servisa, koji se manifestirao tako da su korisnici streaming uređaja jedne kompanije bili zakinuti za gledanje sadržaja one druge. Međutim, ova konkurentska borba ipak je okončana objavom da su Google i Amazon postigli dogovor, pomirili se, i stavili potrebe korisnika ispred svojih.

U narednim će mjesecima tako službena YouTube aplikacija biti uvrštena u ponudu na Amazonovim Fire TV uređajima (s podrškom i za 4K HDR video do 60 fps), dok će pretplatnici na njihovu Prime Video uslugu sadržaje s nje moći streamati na televizore putem Googleovog Chromecasta (također do 4K kvalitete).

U zajedničkom su priopćenju ove kompanije izrazile zadovoljstvo postignutim dogovorom, no nisu to jedine novosti koje su ove dvije kompanije istodobno objavile.

Besplatna glazba (skoro) svima

Linija pametnih zvučnika Google Home od sada će podržavati besplatnu reprodukciju glazbe s usluge YouTube Music. Korisnici će imati puni pristup glazbenom katalogu, moći će slušati svaku pjesmu ili playlistu koju požele, a zauzvrat će morati "trpiti" poneku reklamu.

Vrlo sličnu stvar najavio je i Amazon – vlasnici nekog od njihovih pametnih zvučnika iz Echo linije (ili s ugrađenim Google Assistantom) moći će besplatno slušati glazbu s usluge Amazon Music, također uz povremeno slušanje reklama.

Nažalost po korisnike iz Hrvatske, po običaju, ove najave koje se tiču besplatne glazbe za sada neće biti primjenjive na našem tržištu. Amazonova usluga za sada je lansirana tek u SAD-u, a Googleova u 15-ak zemalja, uključujući i neke dijelove Europe. U Googleu najavljuju da će nastaviti geografsko širenje, dok iz Amazona o tome za sada nisu ništa objavili.