Netflix polako vraća puni bitrate Europi

Nakon dogovora s pružateljima internetskih usluga i postupnog polaganog povratka života ljudi u stanje prije pandemije, i Netflixovi algoritmi za kompresiju više ne smanjuju kvalitetu videa

Sandro Vrbanus subota, 16. svibnja 2020. u 14:00

Sredinom ožujka, kada su na snagu stupile mjere za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa, Netflix je, u dogovoru s Europskom komisijom, smanjio bitrate na video sadržajima koji se streamaju u Europi. Cilj ovog poteza bio je smanjiti količinu internetskog prometa koji se "troši" gledanjem Netflixa, a sve kako bi se internetska infrastruktura mogla nositi s povećanom potražnjom uslijed dugotrajnijeg ostanka građana kod kuće.

U to je vrijeme i YouTube bio odgovorio na poziv Europske komisije i smanjio defaultnu rezoluciju videa za europske gledatelje.

Priroda se obnavlja: Netflix vraća punu kvalitetu videa

Od tada je prošlo gotovo dva mjeseca, pandemija je koliko-toliko stavljena pod kontrolu, a zemlje jedna po jedna ukidaju odredbe koje ljude ograničavaju na boravak isključivo kod kuće. To već sada smanjuje opterećenje na mreži, pa su korisnici diljem Europe već primijetili kako im se Netflix vratio na staro – HD i 4k HDR video sadržaji sada im se prikazuju u punom bitrateu, koji ide sve do 15 Mb/s.

Povratak na staro nije se još dogodio za sve gledatelje niti za sve uređaje, no iz Netflixa su potvrdili da su u razgovorima s pružateljima internetskih usluga o povećanju kapaciteta koji bi omogućili normalan streaming i u najzahtjevnijem obliku. Samo tijekom prošlog mjeseca, kažu, koristili su 4 puta veće kapacitete od uobičajenih, a kako će se pritisak na infrastrukturu smanjivati doći će i do povratka pune kvalitete videa za cijelu Europu. Za sada određenim korisnicima, ovisno o lokaciji i pružatelju usluga, bitrate ostaje ograničen na 7,62 Mb/s.

Kad je riječ o YouTubeu, oni nisu ograničili rezoluciju, pa gledatelji i dalje mogu odabrati kada žele neki video pogledati u razlučivosti višoj od one zadane.