Netflixu 24 nominacije za Oscare, najviše od svih studija

Netflix je ove godine po broju nominacija za prestižnu nagradu Akademije prestigao sve druge filmske studije

Sandro Vrbanus srijeda, 15. siječnja 2020. u 06:00

Nekid dan su objavljene tradicionalne nominacije za prestižnu filmsku nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, Oscar. Ove godine najveći dobitnik kad je riječ o nominacijama jest video streaming servis Netflix, s čak 24 nominacije za zlatni kipić. Najveći je ovo broj nominacija za Netflix otkako postoji, a ove godine ta je kompanija po broju nominacija prestigla sve druge tradicionalne holivudske filmske studije.

Otkako se prvi puta pojavio u utrci za Oscare 2014. godine, broj Netflixovih nominacija samo raste. Od jedne u prve dvije godine, preko 2, 3, i 8, prošle godine Netflix je zabilježio 15 nominacija. Ove godine film The Irishman Martina Scorsesea koji je snimljen baš za ovaj streaming servis nominiran je u čak deset, a Marriage Story Noaha Baumbacha u šest kategorija.

No, broj nominacija ne mora nužno značiti i da će članovi Akademije Netflixu i dodijeliti velik broj nagrada. Primjerice, prošloga tjedna na dodjelama Zlatnih globusa Netflix je bio nominiran u čak 34 kategorije, ali su njegovi suradnici kući ponijeli tek dvije nagrade.

Međutim, sve veći utjecaj streaming servisa na svijet filma ne čudi ako znamo da je Netflix samo u prošloj godini u proizvodnju originalnog sadržaja uložio 15 milijardi dolara.