Kratki vertikalni video isječci YouTube Shorts stižu na televizijske ekrane

Popularni viralni video zapisi u trajanju do 60 sekundi od sada će se moći gledati unutar YouTubeove aplikacije za pametne televizore u novom, posebno prilagođenom sučelju

Sandro Vrbanus utorak, 8. studenog 2022. u 13:30

U današnje vrijeme sve društvene mreže žele biti nalik TikToku, pa se natječu koja će više i bolje prigrliti iznimno popularni format kratkih vertikalnih video zapisa. O tom trendu možete misliti što god želite, ali izgledno je da će on postati sve prisutniji na vašim mobitelima, ali i – televizorima.

YouTube, vodeći svjetski internetski servis za video zapise, odlučio je otići korak dalje od konkurencije pa svoje "Shortse" prenijeti i na velike ekrane. Njihova aplikacija za pametne televizore tako će biti nadograđena s posebnim sučeljem za prikaz kratkih vertikalnih videa. Na svojem su blogu pojasnili kako taj proces prilagodbe nije bio jednostavan iz perspektive dizajna sučelja.

Novo sučelje za kratki format

Kako ne biste morali svoje televizore zakrenuti za 90°, YouTube je osmislio rješenje u kojem će vertikalni kratki video biti smješten posred ekrana, dok će s njegove desne strane biti prikazan naslov videa, ime autora te tipke za palac gore ili dolje. Takav je izgled sučelja rezultat višestrukih eksperimenata koje su njihovi dizajneri proveli, a koji su uključivali i prikaz više Shortsa istodobno, uz mogućnost "listanja" lijevo-desno po ekranu, no takav prijedlog nije usvojen.

Kako je YouTube Shorts mogao izgledati na televizorima
Kako je YouTube Shorts mogao izgledati na televizorima

Finalni izgled je, kažu, maksimalno pojednostavljen, pozornost gledatelja usmjerena je na video sadržaj, pa se preko njega ne prikazuje vremenska crta niti išta drugo. Nakon gledanja jednog isječka moguće je odmah pogledati i sljedeći predloženi, ili sljedeći uradak istog autora, pritiskom na tipku "dolje" na daljinskom upravljaču, što zamjenjuje pokret prstom po ekranu mobitela.

Kako sučelje sada izgleda
Kako sučelje sada izgleda

Osim na aplikacije za novije pametne televizore, YouTube će istu mogućnost prenijeti i na svoje aplikacije za igraće konzole te Chromecast.