Manevarske mogućnosti F-22 Raptora u najboljem svjetlu

Ratno zrakoplovstvo SAD-a i njihov F-22 Demo tim objavili su vrlo atraktivan video u kojem prikazuju mogućnosti ovog borbenog mlažnjaka snimljene u jednako atraktivnom okolišu Aljaske

Sandro Vrbanus srijeda, 18. studenog 2020. u 13:00

U bazi Oružanih snaga SAD-a Elmendorf-Richardson na Aljasci demo tim Ratnog zrakoplovstva odradio je atraktivan pokazni let svojeg zrakoplova F-22 Raptor, a sve je zabilježeno u videu za prave avijacijske sladokusce – kakvih, primijetili smo, među našim čitateljima ima podosta.

F-22 Raptor Demonstration Team i njegov pilot bojnik Josh “Cabo” Gunderson prikazali su što je sve ovaj zrakoplov u stanju izvesti u zraku. Kroz niz manevara na malenoj visini vidljive su i mogućnosti zrakoplova, ali i privlačni krajolik Aljaske. Sve je pokriveno kamerama iz više uglova, s tla i iz helikoptera, pa čak i iz kabine samog zrakoplova – pa je tako dostupna i snimka pokaznog leta u 360° u kojoj je moguće promatrati i pilota ili pak gledati cijeli show iz njegove perspektive.

Ima tu svega, od lupinga, leta na leđima, uključivanja forsaža, vertikalnog penjanja i gotovo nevjerojatne kontrole zrakoplova pri naglim zaokretima i drugim manevrima. Sve je začinjeno i ultra slow motion snimkama te pratećom glazbom.

Da ne duljimo, prepustit ćemo vas uživanju u snimkama zbog kojih ste i došli. Prvo montaža demonstracijskog leta:

…a potom i 360° video: