"Pametni" Teslin Model S zaletio se pod 3,5 milijuna dolara vrijedan avion

Na izložbi zrakoplova modela Cirrus netko je pozvao Teslin Model S da autonomno pronađe svojeg vlasnika, a na putu mu se potom našao skupi mlažnjak

Sandro Vrbanus nedjelja, 24. travnja 2022. u 17:58

Prije nekoliko se dana dogodio bizaran sudar Teslinog Modela S i – mlaznog zrakoplova. Bilo je to u zračnoj luci Felts Field, u mjestu Spokane u američkoj saveznoj državi Washington. Tamo se održavala izložba zrakoplova proizvođača Cirrusa, a na pisti je tim povodom bio parkiran njihov mlažnjak Vision Jet. Riječ je o malenom luksuznom mlaznom zrakoplovu za do sedam putnika, vrijednome oko 3,5 milijuna američkih dolara.

Krivac je Smart Summon

U blizini se našao i nepoznati vlasnik Teslinog Modela S, koji je pokušao iskoristiti funkciju "Smart Summon", tj. pozvati automobil da se autonomno doveze do mjesta s kojeg je pozvan. Ova je funkcija namijenjena tome da se automobil lakše izveze s parkirališta i da prođe tek koji metar, ili nekoliko desetaka metara, i pronađe svojeg vlasnika. Pritom se Tesle koriste svojim sustavom autonomne vožnje, a iz Tesle su ranije objavili kako je riječ o iznimno popularnoj opciji – korištenoj preko pola milijuna puta.

No, očito da u Tesli vozila i dalje imaju problema s prepoznavanjem visokih prepreka, zbog kojih su se njihovi automobili na autopilotu već zabijali, primjerice, pod prikolice tegljača. Ovoga puta – kako se može vidjeti na viralnom videu – Model S se "pametno" i autonomno zaletio pod spomenuti Cirrus Vision Jet, poguravši ga ustranu.

Cirrus Vision Jet
Cirrus Vision Jet

Za sada nije poznatu koliku štetu na vozilu i zrakoplovu je nesmotreni vlasnik Tesle prouzročio. Ono što jest poznato, su propisi. Oni kažu da svaki automobil koji se vozi pistom mora imati policu osiguranja koja poriva do milijun dolara štete trećim stranama.