Rudimentarno računalo u kojem logičke operacije izvodi – voda

Računalo koje umjesto tranzistora koristi vodene logičke sklopove osmislio je britanski youtuber Steve Mould koji se specijalizirao za edukativne sadržaje

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 26. travnja 2021. u 17:46

Steve Mould je britanski edukator koji na svojem znanstveno-obrazovnom YouTube kanalu ima gotovo milijun pratitelja. Za svoj najnoviji video udružio se s matematičarom, i također youtuberom, Mattom Parkerom (kojeg se možda sjećate kao lika koji je izračunao da sav koronavirus na svijetu stane u jednu žličicu).

Njih dvojica zajedničkim su snagama osmislili računalo koje umjesto elektronički zapisanih nula i jedinica u tranzistorima, računske operacije – točnije, rad logičkih sklopova – omogućava gravitacijski protok vode. 3D ispisom i s malo makerske spretnosti Mould je izradio logičke sklopove (vrata) koji mogu odgovarati na "upite" poput standardnih tranzistora.

Vodeni logički sklop AND (I) tipa
Vodeni logički sklop AND (I) tipa

Vodeno računalo

Kombiniranjem različitih posuda za vodu, sifona, Pitagorinih (pohlepnih) čaša, i cjevčica koje provode "informacije" od jednog do drugog sklopa, nastao je sustav koji uz pomoć vode iz šprica – a ne bitova – može obavljati osnovne računske operacije, točnije, može zbrajati binarne brojeve.

Vodeni logički sklop XOR tipa
Vodeni logički sklop XOR tipa

Umjesto nule u ovom sustavu spojenih posuda nalazi se prazna posuda, dok funkciju jedinice preuzima puna posuda. Voda tako umjesto jedinice ulazi u odabranu posudu, izvršava "kalkulaciju" unutar logičkih vrata, te na kraju iz sklopa izlazi rezultat logičke operacije – ništa u slučaju da je rezultat 0, odnosno voda ako je rezultat 1. Dalje ta voda cjevčicom odlazi u sljedeći sklop sheme, prema potrebi, odnosno dizajnu cijelog "vodenog čipa".

"Wet inside"

Mould i Parker su u priloženom videu predstavili ovo vodeno računalo i pokazali kako ono zbraja brojeve u binarnom sustavu (dužine do 8 bita) prelijevanjem vode kroz niz posuda. Ono što je posebno zanimljivo jest da se između izračuna računalo mora "resetirati" odnosno iz svih posuda i cjevčica treba izliti preostalu vodu kako ne bi utjecala na sljedeći izračun. No, dokaz koncepta je tu, iako autori priznaju da ćete teško ovakvo ekološko računalo na vodeni pogon koristiti za, primjerice, rudarenje kriptovaluta. Za utrošiti 15-ak minuta na gledanje videa i ponavljanje teorije logičkih sklopova, pak, sasvim je korisno.