Američka vojska nije zadovoljna prvom, pa traži poboljšanu verziju Hololensa

Nakon što su terenska ispitivanja pokazala da isporučene naočale za proširenu stvarnost nisu zadovoljile potrebe vojnika, SAD su naredile Microsoftu da im dostavi unaprijeđenu i nadograđenu inačicu

Sandro Vrbanus utorak, 10. siječnja 2023. u 09:05

Microsoftov naglavni sustav za proširenu stvarnost, Hololens, dobio je i svoju vojnu inačicu, poznatu kao IVAS (Integrated Visual Augmentation System). Razvijen je posebno za vojsku SAD-a, za čije je potrebe preliminarno bilo naručeno čak 120 tisuća komada tog proizvoda. No, nakon isporuke prvih testnih primjeraka i njihovog iskušavanja u praksi, vojnici nisu bili zadovoljni.

Integriranog vizualni sustav za proširenje stvarnosti ispao je preopasan za vojnike na bojnom polju. Osnovna dva problema bili su vrtoglavica, koja se javlja nakon dužeg korištenja, popraćena glavoboljom, zamorom očiju i mučninom, kao i činjenica da svjetlost s ugrađenih ekrana "curi" prema van, otkrivajući tako pozicije vojnika. Prve povratne informacije vojnika, dakle, prilično su negativno ocijenile IVAS, pa je on poslan na doradu.

Značajna dorada za IVAS 1.2

Američka vojska i Microsoft tako su nedavno postigli dogovor o izradi druge generacije naočala za proširenu stvarnost. Krajem prosinca, doznaje se, Microsoft je dobio narudžbu za razvoj sustava IVAS 1.2, koji bi trebao predstavljati značajan redizajn prve generacije. Na temelju obavljenih testiranja i povratnih informacija, potrebno je nadograditi i unaprijediti ove sustave, SAD kažu kako prije njihovog testiranja neće službeno naručivati nove primjerke. Narudžbe sustava IVAS 1.2 bit će obavljene tek nakon što je produkcijska verzija ispitana u stvarnim uvjetima, objavljeno je.

Iz vojske kažu kako su do sada testirali IVAS na 30 različitih događanja i preko stotinu tehničkih testova. U tome je sudjelovalo više od tisuću vojnika, koji su ukupno IVAS testirali gotovo 100 tisuća sati. Nova verzija morat će, kažu, ponuditi novi oblik za bolju integraciju s drugom opremom, riješiti primijećene fiziološke probleme, imati manji zaslon i bolju uravnoteženost cijelog sustava, kao i softverske nadogradnje, veću pouzdanost i manju potrošnju energije.

Mogući finalni rokovi isporuke ili cijene redizajniranog vojnog Hololensa nisu objavljeni, istaknut je tek rujan 2023. godine kao početak postupne dostave novih uređaja. Prva isporuka od 5 tisuća komada bila je dogovorena po pojedinačnoj cijeni od 46.000 dolara.