Appleu odobren patent za ekran EyeSight, kojim će korisnik Visiona Pro komunicirati s okolinom

Više od pet godina stara patentna prijava odobrena je Appleu početkom ove godine. U njoj se opisuje uređaj za virtualnu stvarnost, čiji vanjski zaslon služi za prikazivanje informacija i komunikaciju

Sandro Vrbanus srijeda, 3. siječnja 2024. u 14:36

Već prvog radnog dana ove godine Appleu je američki Patentni ured odobrio jedan patent, za tehnologiju AR/VR naglavnika, nosivog uređaja koji ispred lica korisnika stavlja ekran. Zanimljivo, iako je Appleov prvi naglavnik, Vision Pro, najavljen tek prošle godine, a na tržištu se tek treba pojaviti, ovaj patent daleko je stariji – zahtjev je za njega predan još u lipnju 2018. godine. O tome koliko je ideja nosivog ekrana pred očima unutar Applea dugo sazrijevala, govori i činjenica da je kao jedan od izumitelja na ovom, sada odobrenom, patentu istaknut i Jony Ive, dugogodišnji šef Appleovog odjela dizajna. On, pak, tamo ne radi već četiri i pol godine.

Multifunkcijski zaslon

Vratimo se sada patentu, koji pokazuje na kakve bi sve načine Vision Pro mogao biti iskorišten. Većinom se opisi vrte oko vanjskog zaslona tog uređaja, koji omogućava "reverzni passthrough". Pojednostavljeno rečeno, Apple želi tim ekranom stvoriti dojam prozirnosti samog uređaja. Tu su značajku marketinški nazvali EyeSight, a omogućava da osobe koje stoje pored korisnika naglavnika imaju priliku vidjeti njegove oči i dio lica, prekriven tom "maskom za ronjenje".

Iz patenta
Iz patenta

U patentu se vanjski ekran detaljno opisuje kao način komunikacije s vanjskim svijetom. Na njemu se tako može prikazivati lice korisnika u stvarnom vremenu, ali i brojni drugi podaci ili grafike. Tako, primjerice, vanjski zaslon naglavnika može projicirati i razne druge likove, avatare po želji korisnika. Tu su i prijedlozi notifikacija, pa tako na njemu može biti istaknuta poruka "ne smetaj", ili pak ikona "play" tijekom reprodukcije sadržaja, ikona kamere dok uređaj snima, kao i neutralna desktop pozadina, pa čak i vremenska prognoza.

Iz patenta
Iz patenta

Zaslon EyeSight otvorit će, kako vidimo, novu liniju komunikacije onoga koji nosi Vision Pro i njegove okoline. Što će od navedenoga u patentu u konačnici biti iskorišteno nije poznato, ali je sasvim jasno da je sada takva ideja i službeno zaštićena – pa je konkurenti neće moći baš tako lako "posuditi".