Moć podataka: virtualni svijet kako ga vide pravi arhitekti 

Grupa arhitekata nudi obilazak virtualne zgrade, stvorene procesima prikupljanja podataka i kodiranja u različitim programima za dizajniranje i 3D modeliranje

Mladen Smrekar ponedjeljak, 16. svibnja 2022. u 17:35

"Moć podataka" (El poder de la data) je izložba otvorena u virtualnom zdanju, osmišljena trodimenzionalnim geometrijama temeljenim na različitim algoritmima umjetne inteligencije. Projekt je kreirao Online Lab of Architecture, tim arhitekata iz Perua, Kolumbije, Španjolske i Ekvadora.

Fizičko i virtualno ja

Projekt se temelji na analizi podataka i društvenih mreža koje su povećale njihovu upotrebu u svakodnevnom životu ljudi. Tko ima moć podataka? Gdje se pohranjuju podaci? Imam li kontrolu nad informacijama koje dijelim? To su neka ključna pitanja iz kojih je nastao ovaj projekt, temeljen na pretpostavci da ljudi imaju "i fizičko i virtualno ja".

Podaci su prikupljeni i obrađeni pomoću tehnologija strojnog učenja i softvera koji omogućuje kodiranje, obradu i upotrebu informacija sa stvarnih društvenih mreža, s ciljem transformacije informacija iz nematerijalnog, podatkovnog stanja u generiranu virtualnu arhitekturu. Pritom su pokrenuta četiri algoritma umjetne inteligencije: Cyclegan, Stylegan, Resnet i VQGAN + CLIP.

Virtualna zgrada

Konačni rezultat je virtualna zgrada stvorena procesima prikupljanja podataka i kodiranja u različitim programima za dizajniranje i 3D modeliranje. Napravljeni toranj ima strukturnu mrežu, vektore podataka koji se u potpunosti provlače kroz nju, toplinsku izolaciju i 3D otisnutu grafensku strukturu.

Na isti način nastalo je pet interaktivnih skulptura koje informacije dobivene s društvenih mreža pretvaraju u geometriju, stvarajući vizualni način identifikacije podataka. Uz to, dizala, teleporteri i glazbeni instrumenti dizajnirani su kao interaktivne komponente.

Izložba slika

U predvorju virtualne zgrade možete pronaći rampe, liftove i maketu kao vodič kroz zgradu. U podrumima se nalaze laboratoriji i izložba slika koja objašnjava proces nastanka zgrade.

Na drugoj razini projekta objašnjava se i izlaže proces izrade skulptura i rukovanje podacima, a na trećoj razini možete razgledati uzorke slika koje su rezultat primijenjenih procesa umjetne inteligencije.

Projektu se može pristupiti putem pametnih telefona, prijenosnih računala i računala s pregledom od 360 stupnjeva, a omogućeno je i razgledavanje pomoću Oculus Rifta i HTC Vive.