Seksualno uznemiravanje u metaverzumu pod paskom Interpola

Nakon posljednjih slučajeva policija je proširila podugačak popis kriminalnih djelatnosti koje nam prijete u virtualnoj stvarnosti. No, kazneno gonjenje digitalnih prijestupnika nije lako sprovesti

Mladen Smrekar četvrtak, 8. veljače 2024. u 06:00
Da bi se zakonskim kaznama pokrilli slučajevi ​​seksualnog uznemiravanja i silovanja u metaverzumu, zakone će trebati okrenuti naglavačke 📷 Sound On/Pexels
Da bi se zakonskim kaznama pokrilli slučajevi ​​seksualnog uznemiravanja i silovanja u metaverzumu, zakone će trebati okrenuti naglavačke Sound On/Pexels

Bizarno? Svakako. Potpuno bespotrebno i promašeno uz sve ove realne probleme koje imamo u stvarnom svijetu? Čini se da nije. Iako vijest dolazi kao da je prepisana iz kakve rubrike "vjerovali ili ne", problem seksualnog uznemiravanja u virtualnom svijetu doista postoji, s posljedicama u stvarnom svijetu i njime se ozbiljno bave policije i pravosuđa u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama pa i sam Interpol.  

"Napastovanje" avatara 

Najnoviji izvještaj Interpola analizira mogućnosti kriminala u metaverzumu 📷 Interpol
Najnoviji izvještaj Interpola analizira mogućnosti kriminala u metaverzumu Interpol

Washington Post nas je tako ovih dana podsjetio na prvi takav slučaj, star tri godine, kad su tri muške figure u Horizon Venuesu "napastovale" avatar izvjesne Nine Jane Patel koja je, požalila se kasnije, u tim trenucima osjetila i fizičku nelagodu mada se njeno tijelo nalazilo u realnom svijetu, daleko od virtualnog događaja koji se razvlači po novinama i odvjetnlčkim kancelarijama.

Britanski mediji raspisali su se pak nedavno o slučaju djevojčice, mlađe od 16 godina, čiji je digitalni lik "grupno silovalo" nekoliko odraslih muškaraca. Iako se sve događalo u virtualnom svijetu pa nije bilo fizičkog napada, policajci su ozbiljno shvatili prijavu jer je, rekli su stručnjaci, djevojčica "pretrpjela istu psihološku i emocionalnu traumu kao netko tko je silovana u stvarnom svijetu", budući da je metaverzum "dizajniran da bude potpuno imerzivan". 

Interpol o metakriminalu

Washington Post citira aktiviste koji tvrde da se takvi incidenti trebaju tretirati kao ozbiljna, čak i kriminalna djela. A vlasti izgleda počinju obraćati pozornost. Ovog proljeća će se tako uz potporu tamošnjeg ministarstva pravosuđa širom SAD-a održati radionice na kojima će se policajcima na državnim i lokalnim razinama pokušati objasniti metaverzum i njegove opasnosti. 

A Interpol je ovih dana službenim dokumentom "Metaverzum - perspektiva provedbe zakona" pozvao svjetske policije da razviju protokole za rješavanje zločina počinjenih u virtualnoj stvarnosti.


Paleta metakriminala

Interpol najozbiljnije smatra da se hitno treba definirati tko i kakve zločine može počiniti u metaverzumu. Napravljen je i popis postojećih i potencijalnih kriminalne aktivnosti koji, između ostalog,  uključuje NFT prijevare, kibernetičke tjelesne napade, lažno predstavljanje i krađu digitalnih identiteta, 3D nekretnina i virtualne imovine, uhođenje, virtualni vandalizam, regrutiranje terorista, trgovinu drogama, a odsad eto i virtualno seksualno uznemiravanje.

Interpol je objavio i grafikon s kriminalnim djelatnostima koja već postojeili bi se uskoro mogla pojaviti u metaverzumu 📷 Interpol
Interpol je objavio i grafikon s kriminalnim djelatnostima koja već postojeili bi se uskoro mogla pojaviti u metaverzumu Interpol

"Popis zločina samo će se širiti", kažu u Interpolu. "Metaverzum je kriminalcima otvorio mogućnosti da počine nove vrste zločina koji se mogu nazvati metakriminalom".

Novi zakoni za novu realnost

U kibernetički se svijet vrlo sporo uvode mjere zaštite pojedinca prilikom interakcije u virtualnoj stvarnosti, upozorava Interpol. Zbog toga nam, kažu, hitno trebaju novi zakoni koji će uvažiti novu realnost. Nažalost, zakonodavci presporo reagiraju na antisocijalno i kriminalno ponašanje, a same platforme na kojima se incidenti događaju često pružaju otpor uklanjanju upitnog sadržaja i opiru se uklanjanju sadržaja koji bi mogao utjecati na ranjive pojedince.

Pravnici pak upozoravaju da je to lakše reći nego učiniti. Čisto pravno gledano, zakoni u većini zemalja seksualne napade definiraju kao "fizičko seksualno dodirivanje druge osobe bez njezina pristanka". Uostalom, kažu, avatari zasad nisu ni pravne ni fizičke osobe. Da bi se avataru i osobi iz stvarnog života koja stoji iza njega dopustilo da tuže ili budu tuženi, svaki kazneni progon morao bi zahtijevati davanje pravne osobnosti avataru. 

A rješenje tog pitanja bit će, upozoravaju pravnici i zakonodavci, puno kompliciranije, s dalekosežnijim posljedicama, od rasprave o tome može li se doista nekoga "seksualno uznemiravati" pa čak i "silovati" u metaverzumu i treba li zbog toga netko odgovarati pred sudom u stvarnom svijetu.