12-godišnjak kod kuće izradio fuzijski nuklearni reaktor

Amerikanac Jackson Oswalt ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najmlađa osoba ikada koja je samostalno postigla nuklearnu fuziju

Sandro Vrbanus četvrtak, 8. listopada 2020. u 06:00

Jackson Oswalt iz Memphisa u američkoj saveznoj državi Tennessee postao je službeno najmlađa osoba koja je ikada proizvela uređaj u kojem se uspješno odvija nuklearna fuzija. Njegovo postignuće ovjekovječeno je u najnovijem izdanju Guinnnessove knjige rekorda. Oswalt je fuziju uspješno izveo tek nekoliko sati prije svojeg 13. rođendana. Bilo je to 2018. godine, a njegov je pothvat verificirao i open source konzorcij za istraživanje fuzije Fusor.net.

A što ste vi postigli prije 13. rođendana?

Oswalt kaže kako je ideju i inspiraciju dobio čitajući o kućnim fuzijskim reaktorima na Internetu, da bi nedugo zatim počeo s izradom reaktora i eksperimentiranjem. Ovaj danas 15-godišnjak i dalje nastavlja s istraživanjem, iako se više aktivno ne bavi fuzijom već je prešao na neke nove projekte. Guinnessova komisija potvrdila je da je dječak samostalno izradio cijeli sklop te da mu pri tome nitko nije pomogao, što je jedan od uvjeta za postizanje ovog rekorda.

Fuzijski reaktor "nuklearnog klinca", vidljiv na slikama i videu unutar ovog teksta, u svojoj jezgri postiže temperature i do 100 milijuna Kelvina. Reaktor pokreće električna energija koja se koristi za ubrzavanje dvaju atoma deuterija koji se fuzijskom reakcijom u plazmi spajaju u atom helija-3. Pri reakciji se oslobađa neutron čija energija može zagrijati vodu, stvoriti vodenu paru, a ona pak pokreće maleni parni motor koji ponovno stvara električnu energiju.

Ovim rekordom tada 12-godišnjak s trona je skinuo do tada najmlađeg autora fuzijskog reaktora i svog idola u tom području, Taylora Wilsona, koji je isti podvig zabilježio s 14 godina.

Iako njegov reaktor nije dovoljno efikasan da bi proizvodio više energije nego se u njezino stvaranje uloži, Oswalt izražava nadu da će nuklearna fuzija u budućnosti biti čisti i efikasni izvor električne energije koji će pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Osobni mu je cilj pokrenuti zakladu koja će financirati entuzijastične klince kao što je i sam, ali one koji nemaju sreću da im roditelji mogu pomoći u ostvarenju "ludih" znanstvenih ideja. Kako bi rekli naši forumaši – svaka ćas!