Avionima kroz kanjon – za trening

Kanjon Rainbow u kalifornijskom nacionalnom parku Death Walley pilotima služi kao testni poligon za treniranje, a svim znatiželjnicima za promatranje spektakla

Sandro Vrbanus nedjelja, 6. siječnja 2019. u 08:00

Kanjon Rainbow nalazi se u kalifornijskom nacionalnom parku Death Walley, točnije uz njegov zapadni rub (sjeverno od Los Angelesa i zapadno od Las Vegasa). Dug je nešto manje od 9 kilometara a stijene koje ga okružuju visoke su do 300 metara. U javnosti je poznat i kao "Star Wars kanjon", te pod nadimkom "Jedi Transition" jer mnoge podsjeća na predjele prikazane upravo u filmovima iz serijala Ratovi zvijezda.

Osim što je atraktivan sam po sebi, ovaj kanjon često služi i pilotima za obuku i treniranje brišućih letova na zahtjevnim terenima, kao i za manevriranje u uskim prostorima u slučajevima kada treba izbjegavati neprijateljske radare. Preleti borbenih zrakoplova raznih vrsta ondje nisu nikakva novost, a povremeno se u kanjonu okupe i entuzijasti koji vole izbliza promatrati spektakl prolaska aviona na tek nekoliko desetaka metara iznad tla.

Jedan od njih, YouTuber Spencer Hughes koji se inače bavi snimanjem aviona i vlakova, složio je svježu kompilaciju prolaska nekoliko vojnih zrakoplova kroz "Star Wars kanjon" tijekom prosinca prošle godine.

Našli su se tu AV-8B Harrier II (prethodnik modela F-35B), F/A-18C Hornet, F/A-18E/F Super Hornet, F-15, pa čak i – sasvim neuobičajeno – kanadski transportni zrakoplov CC-130 (varijanta C-130J Herculesa). Hughes je od svega napravio zabavan i atraktivan (4K) video koji će se svidjeti svim ljubiteljima avijacije, vojne tehnologije, a možda i Ratova zvijezda.

Oni kojima jedan video nije dovoljan na istom kanalu mogu pronaći i starije video isječke sličnih događaja.