BMW predstavio elektrificirani wingsuit za adrenalinsko letenje

Dizajnerski odjel BMW-a koji se bavi konceptima mobilnosti za budućnost osmislio je i izradio elektrificirani dodatak za wingsuit letače koji im omogućava još više uzbuđenja i akcije

Sandro Vrbanus subota, 7. studenog 2020. u 17:30

Letenje uz pomoć wingsuita dio je padobranskog sporta u kojem se leti zrakom u specijalno konstruiranom odjelu s krilima (odatle mu i ime), koji rečeno povećava površinu ljudskog tijela prilikom leta, čime se bitno povećava i vrijeme provedeno u takvom letu kao i horizontalna udaljenost koja se može preletjeti. Inače je riječ o vrlo opasnom sportu koji je nadogradnja na padobranske i BASE skokove, a njime se bave samo najiskusniji i najhrabriji letači željni uzbuđenja.

"Kako bi letenje wingsuitom moglo biti još uzbudljivije?", zapitali su se u BMW-ovom razvojnom odjelu za koncepte mobilnosti još 2017. godine, a njihovi dizajneri i inženjeri potom su došli i do rješenja kako poboljšati performanse wingsuita. Dodali su mu, naime, dva impelera pokretana električnom energijom, s dva motora snage po 7,5 kW.

Let brzine do 300 km/h

Ove dvije "turbine" postavljaju se na prsa letača, njihovi impeleri imaju promjer 13 centimetara i okreću se do čak 25.000 okretaja u minuti te tako guraju letača dalje i brže nego što bi mu to inače omogućili gravitacija i profil wingsuita. Masa cijelog sklopa je tek 12 kilograma, a postavljen je na prsa gdje daje optimalne rezultate a ne remeti ravnotežu i mobilnost letača.

Ugrađene baterije mogu pogoniti motore tek oko pet minuta, no letači pritom postižu brzine do 300 km/h, a u stanju su čak i penjati na visine nedostupne običnim wingsuitima. BMW-ov elektrificirani wingsuit testirao je iskusni letač Peter Salzmann, te tako postao prvi koji je iskusio ovaj dodatak za letenje. BMW je svoj wingsuit predstavio u sklopu višednevnog događanja #NEXTGen, koji će kulminirati narednoga tjedna predstavljanjem nove generacije električnih SUV vozila serije iNext.