Digitalizacija na hrvatski način: papir, škare i ljepilo u Hrvatskom saboru

U Hrvatskom saboru dokumenti se i danas, 2023. godine, ispisuju na papire, potom izrezuju škarama, lijepe na druge papire, pa tako skeniraju – sve kako bi se dobio finalni kompilacijski dokument

Sandro Vrbanus utorak, 18. travnja 2023. u 18:20

Saborska zastupnica Marijana Puljak prije nekoliko je dana na svojem Facebook profilu podijelila zanimljivu crticu iz rada Hrvatskog sabora, a tiče se "digitalizacije" poslovanja njihovih stručnih službi. Naime, ona je primijetila kako u pripremi za raspravu o zakonskim amandmanima dobiva "čudne" skenirane .pdf dokumente, pa je iskoristila priliku javnosti pojasniti kako se u današnje vrijeme digitalizacije i informatizacije na Markovom trgu i dalje primjenjuju neke prastare metode rada.

Zastupnica piše kako izgleda proces skupljanja amandmana u najvišem predstavničkom tijelu zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj: "Svaki klub ili zastupnik pripremi Word dokument s tekstom amandmana i obrazloženjem. Dokument ispiše, potpiše i potpisanog odnese fizički u tajništvo. Tajništvo prikupi sve papire svih klubova i zastupnika."

Ručni cut/paste

Ovaj korak još donekle i možemo shvatiti, iako bi se mogao pojednostaviti korištenjem, primjerice, elektroničke pošte. No, tek tada slijedi pravo iznenađenje:"Iz tih papira škarama (?!) izrežu tekst amandmana i zatim sve izrezane tekstove slože na novi papir i kopiraju. Na tako kopiranim papirima označe svaki amandman ručno brojevima od 1 do npr 250. Tako označene papire onda skeniraju u jedan pdf file koji nam pošalju mailom i stave na web stranice Sabora", zaključuje Marijana Puljak.

Kao prilog svojem opisu objavila je i sliku jednog tako sklopljenog dokumenta. Svaki komentar na ovo je suvišan.