"Najmanji iMac na svijetu" je zapravo – Raspberry Pi

Još jedan zanimljiv uradi sam projekt pojavio se na YouTubeu. Ovoga puta jedan se entuzijast domislio načiniti minijaturnu ali funkcionalnu repliku iMaca, u čijoj je osnovi maleno ARM računalo

Sandro Vrbanus subota, 29. kolovoza 2020. u 14:30

Korisnik YouTubea Michael Pick, koji se predstavlja kao The Casual Engineer, predstavio je svoj novi projekt – najmanji iMac na svijetu. Kao što se vidi iz priloženog, radi se o mikroračunalu Raspberry Pi uglavljenome u kućište izrađeno 3D pisačem koje nalikuje iMacu.

Kako bi to bio pravi all-in-one desktop, u istom je kućištu sa stražnje strane montiran Raspberry Pi 4, a s prednje monitor – 7-inčni LCD IPS ekran rezolucije 1.024x600 točaka. Mnogo truda uloženo je u minijaturizaciju elektroničkih komponenti kako bi sve stalo u ovo maleno kućište.

Tako je za potrebe sklapanja kompaktnoga računala s Raspberry pločice moralo biti odrezano nekoliko dijelova koji su stršali, poput dvostrukog USB priključka, a neki kabeli su morali biti stanjeni kako bi se uklopili u zamišljeni dizajn.

Posebnu pozornost autor ovog uradi sam projekta posvetio je detaljima, pa tako ovaj "iMac" ima i postolje, okvir, pa čak i logotip jabuke na istim mjestima kao i pravi iMac. Za potrebe testiranja i benchmarka na malenom je iMacu njegov kreator zaigrao Minecraft i to na čak 1.000 FPS.