Najveća spačka u povijesti umjetnosti - shredder u glavnoj ulozi

Malo skrivene tehnologije u okviru slike aktivirano u pravo vrijeme – i kontroverzni umjetnik Banksy još je jednom nadmašio samoga sebe

Sandro Vrbanus nedjelja, 7. listopada 2018. u 13:16

Vjerojatno najpoznatiji anonimni umjetnik na svijetu, poznat tek pod nadimkom Banksy, već godinama u (vjerojatno) svojoj Engleskoj i ostatku svijeta šokira, iznenađuje, i zabavlja brojne poklonike umjetnosti. Do sada su se njegova najveća djela proslavljala većinom zbog činjenice da nastaju u tajnosti, gotovo uvijek na neobičnim javnim lokacijama, a kombinacija mjesta, tehnike i samog crteža uvijek predstavlja snažnu društvenu kritiku.

Ovoga je tjedna, pak, tajnoviti Banksy uz pomoć tehnologije nadmašio samog sebe. Kao umjetnik on svoje uratke ne prodaje, te se općenito protivi prodaji umjetnina (preporuka: Saving Banksy, Netflix). To nije spriječilo brojne aktere do sada da njegova djela prodaju i kupuju, pa je Banksy odlučio progovoriti i po tom pitanju.

Naime, kada je prošloga petka u aukcijskoj kući Sotheby's u Londonu njegova slika "Djevojčica s crvenim balonom" na dražbi prodana za preko milijun funti, Banksy je – ne zna se kako – na daljinu aktivirao rezač papira smješten u okviru slike, te sliku namjerno uništio.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy) on

Po vlastitoj objavi na Instagramu, "shredder" za papir ugradio je u okvir ove slike sam umjetnik prije nekoliko godina, za slučaj da slika završi u prodaji. Osim rezača i njegovih motora u podeblji je okvir morao ugraditi i napajanje koje će "držati" nekoliko godina, kao i sustav za daljinsku aktivaciju samouništenja. I čini se da je u svojoj namjeri uspio.

Nekoliko trenutaka nakon prodaje slika je izrezana na trakice pred očima zaprepaštenih posjetitelja aukcije. Kroz rezač nije prošla do kraja, pa je moguće da su baterije nakon godina čekanja zatajile – no svejedno, mnogi se slažu kako je riječ o najvećoj spački koju je svijet umjetnosti ikada vidio.

Banksy je događaj na svojem Instagramu prokomentirao riječima "Going, going, gone...", te citatom Pabla Picassa "Nagon za uništenjem također je kreativan nagon". Stručnjaci za umjetnine kažu kako je ovim činom "Djevojčici s crvenim balonom" vjerojatno u očima kolekcionara čak i dodatno porasla vrijednost zbog ovog čina koji je na nju privukao dodatni publicitet.



BT slušalice sa kontrolnim gumbom i sklopivim dizajnom

MARSHALL Monitor ANC

Driveri od 40mm za proizvodnju vrhunskog zvuka, Active Noise Cancelling, do 45 sati slušanja uz bluetooth, 32 ohma, 96 dB, 20 Hz – 20 kHz

1.699 kn 2.299 kn Kupi

TWS party zvučnik s ugrađenim svijetlima i bežičnim mikrofonom

JBL PartyBox On-The-Go

Bluetooth, USB, AUX i TWS, IPX4, trajanje baterije do 6h, frekvencijski odziv: 50Hz – 20KHz, snaga 100W

1.999 kn 2.389 kn Kupi