Ruski humanoidni "robot" zapravo je čovjek u kostimu

Na jednom je ruskom tehnološkom forumu ovoga tjedna predstavljen humanoidni robot koji hoda, pleše i govori – da bi se ispostavilo kako je riječ tek o kostimiranom čovjeku

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. prosinca 2018. u 12:00

Lažne vijesti ne moraju se uvijek baviti politikom, nego se mogu pojaviti i u tehnološkom svijetu. Najbolji dokaz za to stiže nam iz Rusije, gdje je na tehnološkom forumu Proyektoria u gradu Jaroslavlju predstavljen humanoidni "robot" Boris koji je sposoban hodati, plesati, govoriti i općenito izvoditi kretnje poput čovjeka.

Iako nitko na ovom forumu nije izričito rekao kako je riječ o autonomnom robotu, ruski su mediji odmah "skočili" na ovu priču i izvještavali kako je u njihovoj zemlji nastao napredni humanoidni stroj. Vijest se brzo proširila Rusijom, ali su se oni skeptični zapitali neka očita pitanja: tko je, kada, s kojom tehnologijom uspio izraditi ovako naprednog robota, a da nitko prije ovog tjedna za njega nije čuo?

Ipak nije Boris nego Aljoša
Ipak nije Boris nego Aljoša

U konačnici je malo detaljnije istraživanje pokazalo da se ne radi o robotu već o – čovjeku u 25.000 kuna vrijednom kostimu koji liči na robota. Veliki znak da se ne radi o robotu vidljiv je i na nekim snimkama i fotografijama s predstavljanja, na kojima je jasno vidljiv vrat glumca unutar robotskog kostima.

Nakon toga revni su istraživači pronašli i da se radi o kostimu dostupnom u javnoj prodaji. Zove se Aljoša, a prodaje ga ruska kompanija Show Robots, jednako kao i kostime Iron Mana, Robocopa ili Transformersa.

Na koncu su se na društvenim mrežama pojavile i fotografije iza scene ove tehnološke priredbe na kojima se vidi glumac u kostimu Aljoše – ali za sada nismo doznali zašto su ga na sceni nazivali Borisom, jesu li organizatori zaista mislili zavarati sve prisutne, ili je pak bila riječ o novinarskom preuveličavanju i nerazumijevanju.