Skupljajući kućni otpad pronašli dva rijetka mikroračunala iz 70-ih, sada su na aukciji

Dva pronađena mikroračunala, Q1 i Q1 Lite, ovoga će vikenda biti na aukciji te se nagađa da bi mogli postići cijenu i višu od 60.000 dolara po komadu

Matej Markovinović nedjelja, 26. svibnja 2024. u 08:00
Q1 📷 Foto: Heritage Auctions
Q1 Foto: Heritage Auctions

Zaposlenici londonske tvrtke za čišćenje kuća, Just Clear, pronašli su prošloga prosinca dva desetljećima stara računala.

U početku nisu bili u potpunosti sigurni na što su naišli, ali nakon razgovora sa stručnjacima, otkrili su da su pronašli rijetke komade tehnološke povijesti – stolno mikroračunalo Q1 iz 1972. godine s ugrađenim pisačem i Q1 Lite iz 1976. s eksternim pisačem.

"Svake godine, naši timovi za održivo čišćenje prikupe tisuće računala iz domova i tvrtki diljem zemlje. Povremeno naiđemo na predmete dovoljno važne da ih sačuvamo i arhiviramo za budućnost“, rekao je za Live Science osnivač tvrtke Just Clear, Brendan O'Shea.

Q1 Lite. 📷 Foto: Heritage Auctions
Q1 Lite. Foto: Heritage Auctions

Vijest o ovom nesvakidašnjem otkriću brzo se proširila, stoga su ova mikroračunala već bila izložena na izložbama, uključujući i jednu na Sveučilištu Kingston u Londonu. Ovoga će vikenda računala biti ponuđena i na aukciji Heritage Auctions, gdje se nagađa da bi mogli postići cijenu višu od 60.000 dolara po komadu.

Inače, Q1 je proizvela tvrtka Q1 Corporation iz New Yorka i bio je to najraniji mikroračunalni sustav na svijetu s jednim čipom (Intel 8008) umjesto višestrukih mikroprocesora. Imao je ugrađeni ekran, tipkovnicu i pisač.

Q1 debitirao je u prosincu 1972. godine kasnije, dok je manja verzija s eksternim pisačem, Q1 Lite, izašla na tržište četiri godine kasnije. Prema Heritage Auctionsu, oba modela prodavala su u ono vrijeme za više od 90.000 dolara, što ih je činilo preskupima za individualnu upotrebu.

Eksterni pisač koji je dolazio uz Q1 Lite.  📷 Foto: Heritage Auctions
Eksterni pisač koji je dolazio uz Q1 Lite. Foto: Heritage Auctions