Vijesti iz svijeta Wordlea: igranje na Game Boyu, rješavanje uz pomoć znanosti

Jedan je inženjer, sigurnosni stručnjak i maker uspio portati megapopularnu igru s riječima Wordle na više od 30 godina staru džepnu igraću konzolu. Drugi se pak bavi znanstvenim pristupom rješavanju

Sandro Vrbanus utorak, 8. veljače 2022. u 21:17

Njemački sigurnosni stručnjak, IT inženjer i autor "hakerskih" YouTube videa Thomas Roth, pohvalio se na Twitteru svojim novim uratkom. Uzeo je vrlo popularnu i jednostavnu igru s riječima Wordle, i portao je na Nintendov Game Boy iz 1989. godine.

Prema njegovim riječima, na ovaj pothvat inspirirao ga je nečiji tuđi rad koji je vidio online, u kojem je Wordle bio prebačen na retro džepno računalo Palm Pilot VII. Kako je ranije već "hakirao" Game Boy, njegov način funkcioniranja mu je poznat, pa je uspio na njega naseliti osnovnu inačicu Wordlea. Budući da ova prastara džepna konzola ima vrlo ograničen prostor za pohranu podataka, umjesto potpune liste riječi koja pogoni Wordle, na Game Boy je stalo tek oko 8 tisuća najčešćih riječi iz engleskog jezika.

Svoj programski kod Roth je postavio i na GitHub, odakle ga svatko može besplatno preuzeti, snimiti na Gam Boyev cartridge i zaigrati. Njemački "haker" izjavio je da mu je za ovo portanje Wordlea trebalo tek oko tri i pol sata.

Informacijska teorija

Pogađanje peteroslovnih riječi veliki je hit u svijetu, čak i nakon što je New York Times odlučio preuzeti igru od njezinog izvornog autora. Zarazna igra ponukala je youtubera Granta Sandersona, vlasnika kanala 3Blue1Brown, koji se bavi primarno matematikom, da je analizira prema principima informacijske teorije.

U svojem detaljnom videu analizirao je mnoge taktike i ishode kako bi pronašao idealne riječi za otvoriti igru i postići što bolji rezultat. U svijetu Wordlea pogađanje iz 4 pokušaja smatra se standardom (poput PAR-a u golfu), dok je sve ispod toga izvrsno. Sandersonov model uz razne je "trikove" uspio prosječnu zagonetku Wordlea riješiti u manje od 3,5 pokušaja.

Volite li matematiku, Wordle i analitički pristup problemima, donosimo polusatni video u kojem ćete uživati:

📢 Besplatna dostava

TOP!

ASUS

ASUS ponuda laptopa zavidnih performansi koja se ne propušta.

2.999kn 398,04 € Kupi


2-smjerni bookshelf zvučnici

DALI Opticon 2 MK2

Patentirani SMC, woofer od drvnih vlakana, zvuk visokih performansi u manjim do srednje velikim prostorima, 59 - 25,000 Hz, 4 ohma, 30 - 150W, 86.5dB.

8.589 kn 1.139,96 € Kupi

iBX subwoofer

KEF KUBE 10B

Isporuka impresivne glazbe i zvuka kućnog kina, 300W RMS klase D, 24 - 140Hz, 111dB, iBX tehnologija.

5.249 kn 696,66 € Kupi

Potpuno automatski gramofon

PRO-JECT A1

Potpuno automatski sustav remenskog pogona, 33 i 45 o/min, mehanički sustav, OM 10, 65dB, 8,3” aluminijska ručica.

3.499 kn 464,40 € Kupi