Zabavni web projekt: nacrtajte ledenjak i provjerite kako bi plutao

Jedna je klimatska znanstvenica koja proučava ledenjake na Twitteru objavila je svoje nezadovoljstvo time kako novinari i umjetnici dočaravaju, a u pomoć joj je ubrzo priskočio jedan developer

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. veljače 2021. u 15:30

Zanimljiva se zgoda odvila u proteklih nekoliko dana na Twitteru, pa je šteta da je ne podijelimo sa širom javnošću koja je možda nije popratila. Naime, sve je počelo kada je klimatska znanstvenica i glaciologinja Megan Thompson-Munson, koja aktivno proučava ledenjake, izrazila svoje nezadovoljstvo načinom kako su oni obično prikazani u medijima. Novinari i umjetnici koji rade za njih često ilustriraju ledenjake potpuno pogrešno, kaže ona, jer se često na njihovim radovima ističe "vrh ledenog brijega" s ogromnim dijelom leda pod vodom.

To, naime, nije ispravan prikaz ledenjaka budući da je inherentno nestabilan. Takav bi ledenjak, naime, plutao bočno, a ne bi mu samo vrh virio iz vode. Svoje je znanstvene "frustracije" doktorandica sa sveučilišta Boulder u Coloradu uobličila u nekoliko vezanih tvitova i crteža, koje možete vidjeti ovdje:

Developer se odmah prihvatio posla

Ova je objava izazvala tisuće pregleda, odgovora i lajkova, pa je privukla i pozornost izvjesnog developera iz Washingtona, imenom Joshua Tauberer. On je izradio malenu web aplikaciju u kojoj se vidi tek malo neba, Sunce, i površina vode. Na ovom virtualnom horizontu svatko tko želi može nacrtati vlastiti oblik ledenjaka, a fizikalni model koji se vrti u pozadini potom će ga okrenuti i njegov prirodni položaj.

Fizikalno nemoguć način plutanja ledenjaka
Fizikalno nemoguć način plutanja ledenjaka

Izračunom distribucije mase nacrtani će ledenjak plutati na vašem ekranu tako da mu je 10% mase iznad vode, a ostatak ispod, baš kao što bi to bilo i u prirodi. Naravno, riječ je o aproksimaciji i o modelu načinjenom u samo dvije dimenzije, ali dobro će dočarati način na koji ledenjaci zaista plutaju u prirodi, a ne na ilustracijama koje možemo često pronaći u medijima.

Želite li se i sami okušati u crtanju oblika ledenjaka i provjeriti kako bi se orijentirali u oceanu, ovdje je link na Taubererov projekt.

Simulacija plutanja ledenjaka
Simulacija plutanja ledenjaka