Meta blokira pristup sadržaju vijesti novinskih portala, zasad u Kanadi

Činjenica da bi internetski divovi radije uskratili Kanađanima pristup lokalnim vijestima nego da pošteno plate svoj dio i to je pravi problem, kaže kanadski premijer Trudeau

Mladen Smrekar subota, 24. lipnja 2023. u 13:55
Kanadskim korisnicima Instagrama i Facebooka uskoro će biti ograničen pristup sadržaju vijesti na tim platformama 📷 freepik
Kanadskim korisnicima Instagrama i Facebooka uskoro će biti ograničen pristup sadržaju vijesti na tim platformama freepik

Meta, matična tvrtka Facebooka i Instagrama, odlučila je blokirati pristup sadržaju vijesti u Kanadi kao odgovor na donošenje Zakona o online vijestima (Online News Act) u toj zemlji. Ova uredba zahtijeva da platforme društvenih medija i tražilice plaćaju izdavačima vijesti za sadržaj objavljen na njihovim stranicama. 

Pravedna naknada

Prema kanadskoj saveznoj vladi, novi zakon je neophodan "kako bi se povećala pravednost na kanadskom tržištu digitalnih vijesti" i kako bi se medijskim kućama omogućila "pravedna naknada" za vijesti i linkove koji se dijele na platformama.

Dok kanadski ministri pozdravljaju donošenje zakona, Meta je zakon nazvala "iz temelja manjkavim zakonodavstvom koje zanemaruje stvarnost načina na koji naše platforme funkcioniraju" i izjavila da će ukinuti dostupnost vijesti na Facebooku i Instagramu za sve korisnike u Kanadi prije nego zakon stupi na snagu.

Škrti divovi

Google se također protivi zakonu i važe uvođenje sličnih mjera. Tvrtka je prijedlog zakona opisala kao "neprovediv" u njegovom sadašnjem obliku i rekla da nastoji surađivati ​​s vladom kako bi se pronašao "put naprijed". S druge strane, kanadski premijer Justin Trudeau brani zakon o vijestima i optužuje tehnološke divove za korištenje "taktike maltretiranja".

“Činjenica da bi ovi internetski divovi radije uskratili Kanađanima pristup lokalnim vijestima nego da pošteno plate svoj dio i to je pravi problem. A to neće ići", rekao je Trudeau.

Australski primjer

Kanadski zakon izrađen je po uzoru na sličan zakon donesen u Australiji 2021., poznat kao News Media Bargaining Code, prema kojem se vlada te zemlje sukobila s tehnološkim divovima kao što su Meta i Google. Reakcija izazvana blokiranjem sadržaja vijesti u Australiji navela je Metu da se povuče nakon što je vlada pristala prilagoditi zakon kako bi tvrtki pružila više prostora za pregovore s izdavačima vijesti.

Kanadski Zakon o online vijestima također slijedi niz poteza koje je poduzela vlada kako bi regulirala digitalni svijet. Ranije ove godine, Kanada je tako donijela zakon koji zahtijeva da platforme za streaming kao što je Netflix promoviraju kanadski sadržaj kanadskim korisnicima. Regulaciju pozdravlja i medijska industrija, a očekuje se da će novi zakon stupiti na snagu za šest mjeseci.