Stigao prijedlog zakona koji će regulirati električne romobile, predviđene i kazne

MUP je putem portala e-Savjetovanja u javnu raspravu pustio novi prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, čiji je jedan od ciljeva regulirati električne romobile i slična vozila

Sandro Vrbanus četvrtak, 8. srpnja 2021. u 17:03

Hrvatsko zakonodavstvo, izvještavali smo o tome nedavno, još uvijek ne poznaje pojam električnih romobila u prometu, već se na njih zakonski gleda kao na pješake. No, novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama to bi se trebalo promijeniti, a prijedlog izmjena i dopuna ovog zakona danas je stavljen na platformu e-Savjetovanja.

Već u uvodnom tekstu ovog prijedloga Ministarstvo unutarnjih poslova pojašnjava kako postojeća zakonska regulativa nije u potpunosti na zadovoljavajući način regulirala problematiku novih vrsta vozila koja su se u međuvremenu pojavila na tržištu.

Važećom zakonskom regulativom nije propisana posebna kategorija za vozila kao što su električni romobil, električni monocikl,  segway i sl. Povećana prisutnost navedenih prijevoznih sredstava u cestovnom prometu nameće potrebu zakonskog reguliranja uvjeta sudjelovanja u prometu na cestama, kaže MUP, te predlaže sljedeće izmjene Zakona.

Osobna prijevozna sredstva

Novi ZSPC trebao bi tako uvesti novu kategoriju vozila, "osobna prijevozna sredstva", koja će uključivati električne romobile, električne monocikle, segwaye i slične, kao i uvjete pod kojima oni smiju sudjelovati u prometu. Isto tako regulirat će se pravo i način korištenja površina po kojima se mogu kretati te uvjeti koje moraju ispunjavati vozači navedenih vozila kada sudjeluju u prometu. Dakako, odmah se uvode i kazne za nepridržavanje propisa.

"Osobno prijevozno sredstvo" je, dakle, vozilo koje nije razvrstano niti u jednu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg mjesta, čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,25 kW i koja na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h. Osobnim prijevoznim sredstvom u prometu (kao i biciklom) smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.

Zone kretanja

Iz prijedloga novog Zakona
Iz prijedloga novog Zakona

Prema predloženim odredbama, vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja. Iznimno od toga, ako biciklistička staza ili biciklistička traka ne postoji, vozači osobnih prijevoznih sredstava mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da se ne kreću brže od prosječne brzine čovječjeg hoda, vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Preko kolnika će vozači romobila, kao i oni bicikala, morati gurati svoja vozila, ako tamo ne postoji označena biciklistička staza. Noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozači će morati biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Vozači mlađi od 16 godina morat će imati zaštitnu kacigu.

Kazne do 1.000 kuna

Ako netko bude zatečen da električnim romobilom ili drugim osobnim prijevoznim sredstvom vuče prikolicu, kaznit će se s 300 kuna. Ista kazna predviđena je i za mlađe od 16 godina koje se zatekne u vožnji bez kacige.

Za vožnju izvan biciklističkih staza i drugih predviđenih površina kazna će iznositi 500 kuna. Ista kazna dočekat će i one koji nepropisno parkiraju romobil, odnosno ostave ga na površini redviđenoj za kretanje vozila ili pješaka.

Za prekoračenje brzine kretanja, prilikom kojeg brzina nije prilagođena uvjetima u prometu, kažnjavat će se novčanom kaznom od 1.000 kuna.

Nakon što, kroz dva mjeseca, završi proces javnog savjetovanja, novi bi Zakon o sigurnosti prometa na cestama (s eventualnim naknadnim izmjenama) trebao biti pušten u saborsku proceduru.