MUP kreće u zakonsko reguliranje električnih romobila

Na portalu eSavjetovanja objavljen je dokument koji najavljuje nadolazeće izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima će se zakonski urediti pitanje električnih romobila

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. rujna 2020. u 10:46

Na portalu eSavjetovanja Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je dokument nazvan "Obrazac prethodne procjene za nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama". Prvi je to korak ka nadolazećim izmjenama ovog Zakona, a u njemu se najavljuje, među ostalim, i reguliranje pitanja električnih romobila u prometu.

Povećanjem broja električnih romobila i sličnih proizvoda na električni pogon na tržištu u prometu se pojavio i sve veći broj korisnika čije prometovanje nije na zadovoljavajući način normirano niti jednim propisom u Republici Hrvatskoj, stoji u ovom dokumentu. Ova činjenica potaknula je MUP da predloži promjene u Zakonu koje bi trebale povećati sigurnost svih sudionika u prometu.

Ovaj dokument, pak, ne najavljuje kakvo bi zakonsko rješenje moglo biti, dok se kao vremenski okvir za donošenje nove regulative spominje 1. tromjesečje 2021. godine.

Podsjećamo, prema važećim zakonima u Hrvatskoj i električni romobil je samo – romobil, pa ga se sukladno tome smije voziti gdje i ostala "dječja" prijevozna sredstva bez vlastitog pogona.

Romobilom se za sada ne smije kretati kolnikom, biciklističkom prometnom trakom ili stazom. Vozači električnih romobila nisu ni u obvezi nositi zaštitnu opremu kao niti zadovoljavati druge uvjete vidljivosti koji vrijede za bicikliste (reflektirajuća odjeća, svjetla, i slično). Budući da im je zakonom zabranjeno kretanje kolnikom, romobilom se smije kretati samo površinom kojom se kreću pješaci, stav je MUP-a.

Planira se regulirati i punionice e-vozila

Za sada postoje znakovi, ali ne i kazne za parkiranje na punionicama
Za sada postoje znakovi, ali ne i kazne za parkiranje na punionicama

U istom dokumentu najavljuju se i zakonske odredbe kojima bi se reguliralo parkiranje na mjestima rezerviranima za punjenje električnih automobila. Točnije, novi Zakon trebao bi zaustaviti onemogućavanje rada punionica za vozila na električni pogon na način da se na predviđenim mjestima namijenjenim samo za punjenje električnih vozila parkiraju vozila koja ne koriste usluge punjenja već usluge besplatnog parkirnog mjesta.

Vozače koji parkiraju svoja vozila (obično s motorima na fosilna goriva) na mjesta uz punionice e-vozila, te tako blokiraju mjesta namijenjena isključivo za punjenje električnom energijom, mogle bi tako u budućnosti dočekati kazne.

NADOPUNA: Na naš upit o sadržajnim promjenama Zakona iz MUP-a su nam odgovorili:

"Objava Obrasca prethodne procjene dio je procedure izrade Plana zakonodavnih aktivnosti za narednu godinu, tijekom koje nije predviđeno javno iznošenje konkretnih prijedloga zakonskih rješenja te će ista biti vidljiva po izradi Nacrta prijedloga izmjena i dopuna tog Zakona, a koji će također biti javno objavljen i podložan javnoj raspravi. Objava Nacrta prijedloga izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama planira se u  1. tromjesečju naredne godine."