Eliksir mladosti – iz graha

Jesti tek proklijale biljke je, kažu, zdravo. To pokazuje i analiza klica graha koja je napravljena ne zato da ih češće viđamo na tanjuru nego da se od njih pripravi krema za pomlađivanje kože.

Nenad Raos subota, 28. lipnja 2025. u 06:00

Mit o eliksiru mladosti star je valjda koliko i čovječanstvo. U starim kineskim listinama nalazimo spjev o čudotvornom djelovanju biljke čil-šeng: ona produljuje život u beskraj, a pomlađuje onoga tko je uzme. Sijeda kosa opet postaje crna, kaže pjesma, na mjestu ispalih zubi rastu novi (kao u krokodila!), oronuli se starac pretvara u kršnog mladića, a slabašna starica u jedru djevojku! U to nitko, naravno, neće povjerovati. Priče su priče, bajke su bajke, a činjenice su činjenice. Znanost se, znamo, bavi činjenicama, dakle...

Znanost se, istina, bavi činjenicama, ali – kao što reče Arthur Clarke – dovoljno razvijena tehnologija ne može se razlikovati od magije. I evo ga: biljka koja usporava starenje nije neka čudesna biljka koju treba brati na posebnom mjestu i to u ponoć za pune mjesečine i pri povoljnoj konstelaciji, nego obični grah, Phaseolus vulgaris L., kako ga zovu botaničari prema univerzalnoj binominalnoj nomenklaturi koju je uveo švedski botaničar Carl Linneaus u 18. stoljeću (odatle ono L. u nazivu graha i mnogih drugih biljaka).

Pa opet nije riječ ni o mladom ni o suhom „bažulu“. Riječ je o njegovim klicama (sprouts), što se vidi već iz naslova znanstvenog rada poljskih znanstvenika „Novel insights into Phaseolus vulgaris L. sprouts: Phytochemcal analysis and anti-aging properties“, objavljenom u časopisu Molecules. Što su napravili poljski znanstvenici?

Analiza klica graha (Phaseolus vulgaris L.)
Analiza klica graha (Phaseolus vulgaris L.)

Najjednostavnije rečeno, oni su uzgojili klice graha tako da su zrna graha stavili na vlažnu podlogu, pa čim su niknuli prvi listovi (nakon 5-7 dana), klice su izmrvili da bi potom od njih pripravili ekstrakt u 70%-tnom alkoholu (etanolu). Ekstrakt su potom osušili pri čemu je nastao prah, suhi ekstrakt (dry extract, DE). Ostalo je rutina: komponente su razdvojene tekućinskom kromatografijom (LC), a potom analizirane masenom spektrometrijom (MS). I evo rezultata.

U suhom ekstraktu klica graha poljski su znanstvenici pronašli 32 biološki (farmakološki) aktivnih tvari, polifenola. Termin „polifenol“ je dosta neodređen, jer on kaže samo da je riječ o kemijskom spoju koji ima više od jedne (poly-) hidroksilne skupine vezane za jedan ili više benzenskih, aromatskih prstena (fenol). Riječ je dakle o čisto kemijskom terminu koji ne upućuje ni na biološku funkciju ni na farmakološko djelovanje. U drugom pak, fitokemijskom smislu polifenoli su poznati pod imenima flavonoidi, katehini i mnogim drugima. Oni uklanjaju slobodne radikale, ili preciznije rečeno slobodne kisikove vrste (reactive oxygen species, ROS), koje potiču nastanak mnogih bolesti, poput raka i bolesti krvožilnog sustava. Slobodni radikali djeluju posebno pogubno na kožu potičući njezino starenje. Sadržaj polifenola u ekstraktu je nejednak, od ništavnih 25,3 μg/g (galna kiselina) do zamašnih 41.541 μg/g (katehin). 

Ovom podužom pričom o polifenolima ukazao sam na prvo djelovanje „eliksira mladosti“: njegova primjena u kozmetici trebala bi štititi kožu od starenja.

Drugo djelovanje ekstrakta klica graha koje su mjerili poljski znanstvenici bilo je inhibicijsko djelovanje na dva enzima, dvije ciklooksigenaze, od kojih prva (COX-1) djeluje pri normalnim uvjetima, a druga (COX-2) tek nakon upale. Koliko je jako to drugo, protuupalno djelovanje ekstrakta klica graha najbolje pokazuje podatak da pri najboljoj koncentraciji (50 μg/mL) ekstrakt postiže 61 % inhibicije prvog i 53% inhibicije drugog enzima, što je praktički jednako djelovanju indometacina, poznatog protuupalnog lijeka (61 % inhibicije COX-1 i 55 % inhibicije COX-2).

Osim navedena dva učinka, uklanjanja slobodnih radikala i smirivanja upala, ekstrakt klica graha ima još tri učinka koji su u najužoj vezi sa zdravljem kože. Za starenje kože najveći su krivci enzimi kolagenaza i elastaza koji razgrađuju kolagen i elastin, proteine koji daju koži čvrstoću i elastičnost. Pri koncentraciji ekstrakta klica od 50 μg/mL, postiže se 70 % inhibicije prvog i 67 % inhibicije drugog enzima. Štoviše, postotak inhibicije elastaze može dostići vrijednost i od 86% ako se koncentracija ekstrakta povisi na 100 μg/mL.

Inhibicija trećeg enzima, tirozinaze, dosiže maksimum od 58% pri koncentraciji od 50 μg/mL. Taj enzim sprječava nastajanje melanina, pa stoga i pojavu tamnjenja kože. Zaključak: dodatkom ekstrakta klica graha kremi za sunčanje ubrzalo bi se tamnjenje kože, a time smanjilo izlaganje pogubnom ultraljubičastom zračenju.

Rast kulture fibrioblasta iz kože jasno pokazuje pozitivan utjecaj ekstrakta klica graha
Rast kulture fibrioblasta iz kože jasno pokazuje pozitivan utjecaj ekstrakta klica graha

I na kraju, kruna svega: test je na kulturi stanica kože, fibrioblasta, pokazao da ekstrakt klica graha potiče njihovo dijeljenje i sintezu kolagena.

Koncentracija kolagena u kulturi stanica fibriobasta nakon pet dana u ovisnosti o koncentraciji ekstrakta klica graha
Koncentracija kolagena u kulturi stanica fibriobasta nakon pet dana u ovisnosti o koncentraciji ekstrakta klica graha

Zahvaljujući ovom istraživanju možemo se nadati da ćemo uskoro moći nabaviti kozmetiku s ekstraktom klica graha, kozmetiku koja obnavlja kožu i usporava njezino starenje. Bi li se klice mogle i za drugo upotrijebiti? Obilje polifenola u klicama graha ima jamačno blagotvoran utjecaj na čitav organizam: ništa nas ne priječi da jedemo tek proklijali Phaseolus vulgaris iliti grah.

Nenad Raos je kemičar, znanstveni savjetnik u trajnome zvanju, koji je radio do umirovljenja 2016. godine u zagrebačkom Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI). Autor je i koautor oko 200 znanstvenih i stručnih radova iz područja teorijske (računalne) kemije, kemije kompleksnih spojeva, bioanorganske kemije, povijesti kemije i komunikacijskih vještina u znanosti. Bio je pročelnik Sekcije za izobrazbu Hrvatskog kemijskog društva, glavni urednik Prirode te urednik rubrike Kemija u nastavi u časopisu Kemija u industriji; član je društva ProGeo-Hrvatska i Odjela za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske. Još od studentskih dana bavi se popularizacijom znanosti. Autor je 16 znanstveno-popularnih knjiga, posljednje dvije su  „Kemičar u kući – kemija svakodnevnog života“ i "Antologija hrvatske popularizacije prirodnih znanosti".