Europa nikad nije imala topliji lipanj nego ove godine

Europski projekt Copernicus koji prati kretanja u klimi Starog kontinenta objavio je alarmantne podatke o prošlom mjesecu, koji je bio najtopliji lipanj ikada zabilježen

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. srpnja 2019. u 14:41

Protekli mjesec bio je obilježen velikim toplinskim valom koji je pogodio Europu, a da nas nisu osjetila varala potvrdili su sada i znanstvenici koji se bave praćenjem klimatskih promjena. Europska agencija Copernicus Climate Change Service (C3S) objavila je ovoga tjedna podatke o lipnju 2019. godine koji pokazuju kako smo upravo preživjeli najtopliji lipanj u Europi, otkako je mjerenja.

Prošli je mjesec tako bio u prosjeku 0,1°C topliji od onoga 2016. godine, za što je tada bio "zaslužan" poznati El Niño efekt. Gledano u dugoročnom trendu, protekli je lipanj bio preko 2°C topliji od desetogodišnjeg prosjeka u Europi, i značajno se izdvaja visokom temperaturom netipičnom za početak ljeta. Na globalnoj razini ovaj lipanj nastavio je višegodišnji trend porasta prosječne temperature i bio je oko 0,5°C topliji od desetogodišnjeg prosjeka.

Europa gori

Gledamo li još širu sliku, pa temperature izmjerene prošlog mjeseca usporedimo s tridesetogodišnjim prosjekom, situacija je još gora. Lipanj 2019. godine bio je u Europi preko 3°C, a u svijetu preko 1°C topliji od prosjeka. U dijelovima Europe, od Češke, Austrije, preko Švicarske, Italije, pa sve do Njemačke, Francuske i Španjolske, temperature su krajem mjeseca bile 6-10°C više od uobičajenih.

Toplinski val koji je pogodio Europu ne može se, kažu, izravno povezati s klimatskim promjenama, no svakako je za očekivati da će ekstremni vremenski uvjeti postajati sve češći kako se planet zagrijava uslijed sve veće koncentracije stakleničkih plinova.

Vrhunci toplinskih udara i prosječne mjesečne temperature za oko 1°C više od dugogodišnjih prosjeka u Europi nisu neuobičajene – događale su se primjerice 1901., 1917. i 1999. godine. No, 2019. godina posebna je jer je ovaj lipanj, značajno topliji od prosjeka, stigao na vrhuncu vala unutar kojeg je prosječna temperatura našeg kontinenta porasla za 1,5°C u proteklih 100 godina.