Ipak ništa od berbe pamuka na Mjesecu

Kineska lunarna sonda uspjela je osigurati da biljka pamuka na Mjesecu nikne, ali sreća nije potrajala dugo

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. siječnja 2019. u 13:36

Tek što je proklijala, mladica pamuka koju je kineska sonda Chang'e 4 sa sobom ponijela na Mjesec, uvenula je. Podsjetimo, ova je sonda sletjela na stražnju stranu Mjeseca, nevidljivu sa Zemlje, i tamo u zatvorenoj "biosferi" pokušala uzgojiti krumpir, pamuk, i još nekoliko biljnih vrsta, kao i održati na životu jajašca dudovog svilca i vinske mušice.

Nekoliko dana po slijetanju primijećeno je kako je sjeme pamuka proklijalo, što je proglašeno povijesnim prvim uspješnim "uzgojem" neke biljne vrste izvan Zemlje, na drugom svemirskom tijelu. Temperatura i ostali uvjeti kratko su vrijeme bili povoljni pa je pamuk izniknuo, no sonda Chang'e nije bila zamišljena da održava biljni život predugo. Zbog ograničenog kapaciteta baterija morala je tijekom Mjesečeve "noći" ući u standby način rada, pa je samim time uskratila i grijanje zatvorenog kontejnera s biljkama i životinjama.

Gašenje grijanja označilo je, nakon gotovo 213 sati, i kraj eksperimenta s uzgojem biljaka na Zemljinom prirodnom satelitu, a mladica pamuka je vrlo brzo uvenula na prilično hladnih -52°C koliko je zabilježeno u biosferi. Kineski znanstvenici poručuju da je ovakav razvoj događaja bio i planiran, te kako više nema nade da bi organizmi unutar ovog kontejnera mogli preživjeti lunarnu noć. Jednom kad sunce ponovno obasja sondu očekuje se da će sadržaj biosfere na toplini istrunuti.

Cijeli eksperiment bio je zamišljen više kao popularno-znanstveni, ali je kroz njega trebalo i doći do podataka o rastu biljaka u uvjetima manje gravitacije, te postaviti prvi korak ka uzgoju biljaka izvan Zemlje nekad u budućnosti. Kinezi ga proglašavaju uspješnim.