Na Mjesecu izniknula prva biljka

Kineska sonda Chang'e 4 na stražnju stranu Mjeseca ponijela je malenu farmu u kojoj su sada, po prvi puta u povijesti, na Zemljinom satelitu primijećene mladice biljke

Sandro Vrbanus utorak, 15. siječnja 2019. u 15:06

O kineskoj sondi Chang'e 4 i njezinoj zanimljivoj misiji proučavanja one strane Mjeseca koja je uvijek okrenuta od Zemlje pisali smo već u nekoliko navrata. Sada se toj priči vraćamo još jednom jer je, osim što je postala prva misija koja je sletjela na udaljenu stranu Mjeseca, ova misija postala i prva koja je na nekom svemirskom tijelu uspješno posadila biljku sa Zemlje.

Sonda Chang'e 4 sa sobom je ponijela malenu biosferu, zatvorenu komoru s jajašcima dudovog svilca te sjemenkama nekoliko različitih biljaka. Ideja znanstvenika jest pokrenuti samoodrživu "farmu" i promatrati kako se biljke i životinje snalaze u uvjetima značajno drugačijima nego na Zemlji. Samo nekoliko dana od slijetanja, kineski su mediji objavili i prvu fotografiju iz ove farme – koja je dokaz kako je, prvi puta u povijesti, na Mjesecu proklijala jedna biljka.

Mladica pamuka niknula je iz zemlje u Mjesečevoj farmi, potvrdila je Kineska svemirska agencija, koja će i pobrati slavu zbog prvog uspješnog pothvata sijanja sjemena izvan našeg planeta. Najudaljenije biljke koje smo do sada imali prilike vidjeti one su uzgajane na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Uzgoj biljaka na drugom nebeskom tijelu ili planetu velik je i važan korak želi li čovječanstvo jednom u budućnosti postati višeplanetarna vrsta i nastaniti se trajno na Mjesecu ili Marsu.

Od drugih zanimljivih sadržaja koje je proizvela sonda Chang'e 4 ovoga tjedna izdvajamo i nedavno objavljenu video snimku slijetanja na Mjesec "iz prvog lica":

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi