Na Mjesecu izniknula prva biljka

Kineska sonda Chang'e 4 na stražnju stranu Mjeseca ponijela je malenu farmu u kojoj su sada, po prvi puta u povijesti, na Zemljinom satelitu primijećene mladice biljke

Sandro Vrbanus utorak, 15. siječnja 2019. u 15:06

O kineskoj sondi Chang'e 4 i njezinoj zanimljivoj misiji proučavanja one strane Mjeseca koja je uvijek okrenuta od Zemlje pisali smo već u nekoliko navrata. Sada se toj priči vraćamo još jednom jer je, osim što je postala prva misija koja je sletjela na udaljenu stranu Mjeseca, ova misija postala i prva koja je na nekom svemirskom tijelu uspješno posadila biljku sa Zemlje.

Sonda Chang'e 4 sa sobom je ponijela malenu biosferu, zatvorenu komoru s jajašcima dudovog svilca te sjemenkama nekoliko različitih biljaka. Ideja znanstvenika jest pokrenuti samoodrživu "farmu" i promatrati kako se biljke i životinje snalaze u uvjetima značajno drugačijima nego na Zemlji. Samo nekoliko dana od slijetanja, kineski su mediji objavili i prvu fotografiju iz ove farme – koja je dokaz kako je, prvi puta u povijesti, na Mjesecu proklijala jedna biljka.

Mladica pamuka niknula je iz zemlje u Mjesečevoj farmi, potvrdila je Kineska svemirska agencija, koja će i pobrati slavu zbog prvog uspješnog pothvata sijanja sjemena izvan našeg planeta. Najudaljenije biljke koje smo do sada imali prilike vidjeti one su uzgajane na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Uzgoj biljaka na drugom nebeskom tijelu ili planetu velik je i važan korak želi li čovječanstvo jednom u budućnosti postati višeplanetarna vrsta i nastaniti se trajno na Mjesecu ili Marsu.

Od drugih zanimljivih sadržaja koje je proizvela sonda Chang'e 4 ovoga tjedna izdvajamo i nedavno objavljenu video snimku slijetanja na Mjesec "iz prvog lica":

📢 Besplatna dostava

TOP!

iPad 9th

10.2", WiFi, Bluetooth, GPS, 64GB. Idealan je za posao ili zabavu.

3.249 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, glazbeni streaming, Hi-Res audio reprodukcija, Heos aplikacija, Amazon Alexa, Airplay 2, Bluetooth, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

2.899 kn Kupi

Stand-mount zvučnici

DALI OBERON 3

Bass Reflex, 7" drvena vlakna woofera, 29 mm mekana kupola visokotonca, 47 - 26,000 Hz, 87 dB, 6 ohma, 108 dB, 25 - 150 W.

3.599 kn Kupi