Lov na egzoplanete iz udobnosti doma

Na stranicama Zooniverse moguće je ponuditi svoju vlastitu, ljudsku „procesorsku“ snagu u potrazi za egzoplanetima koji su preteški za prepoznavanje korištenjem računala.

Drago Galić nedjelja, 24. listopada 2021. u 06:00

Ako se bojite da nas računala gaze u gotovo svim područjima rada, malu nadu bi vam mogao dati projekt Next Generation Transit Survery koji traga za egzoplanetima koristeći mrežu automatiziranih teleskopa diljem zemaljske kugle u potrazi za povremenim zatamnjenjem promatranih zvijezda koje bi moglo biti znak prolaska njima orbitirajućeg (egzo)planeta  između njih i teleskopa koji ih snima.

Dakle, ako ste do sada gledali „umjetničko viđenje“ do sada otkrivenih egzoplaneta, lako je moguće da ste pomislili, ako niste posebno zainteresirani za ovo područje, da se egzoplaneti koje otkrivaju naši teleskopi, u prvom redu Kepler, na snimkama vide kao stvarni planeti.

Objašnjenje detekcije egzoplaneta
Objašnjenje detekcije egzoplaneta

U stvarnosti to uopće nije slučaj jer su svi ti planeti predaleko da bi mogli biti snimljeni poput planeta iz našeg sunčevog sustava. Umjesto toga, prati se intenzitet sjaja matične zvijezde i na osnovu povremenog zatamnjenja zvijezde (manje količine svjetlosti koja dođe do teleskopa), te naravi tog zatamnjenja, deducira se veličina planeta koji je prošao između našeg teleskopa i svoje matične zvijezde, njegova brzina/period rotacije i ostali parametri koji se izračunavaju i ne mogu se direktno opaziti.

Ove padove u intenzitetu osvjetljenja moguće je softverski identificirati, bez ljudske pomoći, ali nisu sva zvjezdana treperenja znak da oko njih kruže planeti, pa se traži poseban „potpis“ koji to jamči.

Iz raznih razloga, softver nije uvijek u stanju sam razlikovati razne oblike šuma, bilo od naše atmosfere (NGTS koristi zemaljske, a ne orbitalne teleskope poput Keplera koji nema problema s atmosferskim smetnjama), bilo od zvjezdanih pjega na promatranim zvijezdama koje mijenjaju intenzitet primljenog svjetla, a koji stoga ne ovisi o tome je li ispred zvijezde prošao njoj orbitirajući planet.

Stoga se od dobrovoljaca traži da kandidate koje je softver već pregledao još jednom (ili dvaput ili tisuću puta) i oni sami pregledaju koristeći svoje ljudske oči i mozak i izvuku zaključak radi li se o stvarnoj mogućnosti da je detektiran egzoplanet ili lažno pozitivnoj detekciji.

Trening budućeg lovca na egzoplanete
Trening budućeg lovca na egzoplanete

Za prijavu na projekt potrebno je doći do Zooniverse stranica ovdje gdje ćete dobiti softver i trening potreban za prepoznavanje pravih svjetlosnih uzoraka koje ostavljaju tranzijentni planeti.

Rad je za slavu isključivo.