Može li cijepljenje spriječiti razvoj dijabetesa i drugih autoimunih bolesti?

Nakon uvođenja rotavirusnog cjepiva smanjio se broj novih slučajeva dijabetesa među australskom djecom, što je prvi jasni epidemiološki dokaz povezanosti rotavirusa s nastankom dijabetesa

Igor Berecki nedjelja, 14. travnja 2019. u 07:00

Prema opsežnoj epidemiološkoj analizi nedavno objavljenoj u jednom od najcjenjenijih svjetskih stručnih časopisa JAMA Pediatrics, cjepivo protiv rotavirusa (RV) moglo bi - osim zaštite od rotavirusne infekcije (teških proljeva koji su u nerazvijenim zemljama vodeći uzrok smrtnosti dojenčadi) - neku cijepljenu djecu zaštititi od obolijevanja od dijabetesa ovisnog o inzulinu (dijabetesa tipa 1).

Zašto je ovo važno? Zašto cjepivo protiv rotavirusa?

Trenutno ne postoji način da se spriječi nastanak dijabetesa tipa 1. Znamo da dijabetes nastaje u genetski predisponiranih osoba nakon izlaganja nekim od okidača (trigera) iz okoliša. Definiranje tih trigera moglo bi pomoći u stjecanju uvida u etiologiju dijabetesa tipa 1 i naučiti nas kako ga spriječiti.

Ovo istraživanje nije bilo 'hitac naslijepo', nego je ciljano dizajnirano: već otprije su istraživači opazili povezanost infekcije rotavirusom s nastankom auto-antitijela koja u genetski osjetljive djece izazivaju pojavu dijabetesa. U miševa je otkriveno da rotavirus uzrokuje odumiranje stanica gušterače (žlijezde koja stvara vlastiti inzulin) i posljedičnu hiperglikemiju (porast razine glukoze u krvi).

Otkriveno je i zašto je tome tako: površinski protein rotavirusa (nazvan VP7) strukturno nalikuje površinskim proteinima β-stanica gušterače, pa ta molekularna mimikrija može zbuniti imunološki sustav i uzrokovati stvaranje antitijela koja ne samo da uništavaju rotavirus, nego i vlastite β-stanice gušterače, čime prestaje proizvodnja inzulina i tijelo gubi kontrolu nad razinom glukoze.

Pojednostavljena shema uzroka i slijeda autoimunosnih procesa odgovornih za oštećenje pankreasnih stanica u dijabetesu ovisnom o inzulinu
Pojednostavljena shema uzroka i slijeda autoimunosnih procesa odgovornih za oštećenje pankreasnih stanica u dijabetesu ovisnom o inzulinu

Dizajn istraživanja

Stoga je postavljena hipotezna dilema: štiti li cjepivo protiv rotavirusne infekcije i od nastanka dijabetesa tipa 1, ili pak takva molekularna mimikrija znači da bi i sâmo cjepivo moglo biti okidač za  dijabetes.

U istraživanju kojemu je bio cilj procijeniti je li cjepivo uzrok šećernoj bolesti ili predstavlja zaštitu od nje, dizajnirana je studija koja je tijekom 15 godina provedena na cjelokupnoj populaciji djece u Australiji cijepljene rotavirusnim cjepivom.

Australija je pogodna za takvo istraživanje pošto vrlo precizno registrira nove slučajeve dijabetesa tipa 1, jer tako nacionalni zdravstveni sustav može ekonomičnije subvencionirati testove glukoze i nabavku inzulina. Osim toga, od 2007. godine je u obavezni kalendar cijepljenja u Australiji uvedeno oralno rotavirusno cjepivo.

Istraživači su detaljno analizirali te javno dostupne australske podatke kako bi utvrdili učestalost dijabetesa tipa 1 između 2000. i 2015. godine među djecom do 14 godina starosti. Tijekom ispitivanog razdoblja u Australiji je bilo 16.159 novih slučajeva dijabetesa tipa 1.

Što je otkriveno?

Nakon 2007. godine i uvođenja rotavirusnog cijepljenja dojenčadi broj novih slučajeva dijabetesa tipa 1 kod djece do dobi od 4 godine pao je za 14%. Nasuprot tome, u starije djece, od kojih većina nije cijepljena, nije registrirana pojava takvog pada obolijevanja od dijabetesa.

"Ako se naši rezultati potvrde, oni bi ukazali na to da je infekcija rotavirusom jedan od čimbenika okoliša koji može promicati razvoj dijabetesa tipa 1 kod genetski osjetljive djece", izjavio je jedan od glavnih autora istraživanja, dr. Leonard C. Harrison s Instituta za medicinska istraživanja u Melbourneu. "To znači da bi cijepljenje protiv rotavirusa moglo kod određenog broja djece spriječiti nastanak dijabetesa tipa 1 ", dodao je.

Što se još uvijek ne zna?

Prerano je za siguran zaključak da je promatrana povezanost bila uzročna. Moguće je da se neka druga promjena dogodila otprilike u isto vrijeme kada je cjepivo uvedeno i dovelo do smanjenja slučajeva dijabetesa tipa 1.

Također je nejasno vrijedi li negativna povezanost između cijepljenja rotavirusom i dijabetesa tipa 1 i za djecu u drugim zemljama. Mala studija u Finskoj u kojoj je sudjelovalo samo 495 djece nije otkrila tu vezu.

Elektronskomikroskopska snimka nakupine rotavirusa, suspektnog etiološkog okidača autoimunog oštećenja ß-stanica gušterače
Elektronskomikroskopska snimka nakupine rotavirusa, suspektnog etiološkog okidača autoimunog oštećenja ß-stanica gušterače

Australski autori su u svojoj studiji napisali: "Moguće je da odgovor na rotavirusno cijepljenje može varirati ovisno o zemljopisnom položaju, a zbog genetskih i ekoloških razlika na populacijskoj razini."

Što slijedi?

Istraživači rade na dopunskom potvrđivanju svojih nalaza. Sad promatraju postotke procijepljenosti protiv rotavirusa u australske djece mlađe od 10 godina sa i bez dijabetesa tipa 1. Rezultati bi trebali biti dostupni kasnije ove godine.

Također će provesti longitudinalnu studiju kako bi vidjeli je li nakon infekcije rotavirusom kod djece s genetskom predispozicijom dijabetesu gušterača postala hipotrofična (smanjenog volumena). Ta pojava je već opisana kod miševa inficiranih rotavirusom, a drugi istraživači su izvijestili da je gušterača kod djece s dijabetesom tipa 1 u prosjeku manja od normalne.

Ukoliko se potvrdi da cijepljenje ne štiti samo od opasne proljevne bolesti nego i od nastanka dijabetesa, sljedeća istraživanja bi mogla biti usmjerena na slične dokaze i za druga cjepiva. Primjerice, istraživanje o tome da cjepivo protiv morbila nije triger za autizam kako to bez jasnih činjeničnih dokaza tvrde protivnici cijepljenja, nego suprotno - da cijepljenje zaštićuje genetski predisponiranu djecu od nastanka poremećaja iz autističnog spektra.

 

 

Igor „Doc“ Berecki je pedijatar-intenzivist na Odjelu intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju KBC Osijek. Od posla se opušta antistresnim aktivnostima: od pisanja svojevremeno popularnih tekstova i ilustracija u tiskanom izdanju časopisa BUG, crtkanja grafika i dizajna, zbrinjavanja pasa i mačaka, te fejsbučkog blogiranja o craft-pivima, životnim neistinama i medicinskim trivijama, sve do pasioniranog kuhanja posve probavljivih jela i sviranja slabo probavljivog bluesa.