Nakon 30 godina NASA se vraća istraživanju Venere

Krajem desetljeća NASA će prema Veneri poslati dvije letjelice koje će imati zadatak istraživati njezine karakteristike i razjasniti kako je, unatoč sličnosti za Zemljom, postala tako negostoljubiva

Sandro Vrbanus četvrtak, 3. lipnja 2021. u 18:25

Američka svemirska agencija NASA objavila je kako će do kraja ovog desetljeća lansirati dvije nove svemirske misije s ciljem istraživanja Venere. Krajnji cilj misija, nazvanih DAVINCI+ i VERITAS, bit će istraživanjem atmosfere i ostalih uvjeta na ovom planetu, utvrditi što je to što je dovelo da danas on bude potpuno negostoljubiv i nenastanjiv – iako je vrlo sličan Zemlji.

Za svaku od ovih misija NASA je spremna izdvojiti oko pola milijarde dolara, a očekuju da će timovi koji rade na njima za lansiranje biti spremni u razdoblju od 2028. do 2030. godine. U nastavku nešto više detalja o svakoj od misija.

DAVINCI+

Naziv ove misije kratica je za Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging. Robotizirana sonda koja će biti lansirana mjerit će sastav plinova u Venerinoj atmosferi i pokušati utvrditi kako je ona nastala i kako se s vremenom razvijala. Plan je doći do zaključka je li na Veneri ikada postojao ocean, a kako bi se sastav niže atmosfere bolje proučio, ova će sonda prema tlu ispustiti i posebnu kuglu koja će pasti na površinu, pri padu precizno bilježeći kemijski sastav atmosfere.

Sonda DAVINCI+ snimat će i površinu Venere te će kontroli misije slati prve snimke tog planeta izbliza u visokoj rezoluciji. One bi mogle potpuno promijeniti naše današnje razumijevanje procesa nastanka planeta u Sunčevom sustavu i tektonike ploča na Veneri.

VERITAS

Druga misija nosi puno ime Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy. Bavit će se primarno snimanjem i mapiranjem Venerine površine, te istraživati njezinu geološku prošlost. Znanstvenici na temelju toga žele doznati zašto se Venera danas toliko razlikuje od našeg planeta. Misija VERITAS rezultirat će detaljnim 3D kartama Venerine topografije, uključujući podatke o mogućim aktivnim vulkanima, vrstama stijena i slično.

NASA Veneru nije posjetila više od 30 godina i o tom planetu zna relativno malo. Nove misije do kraja ovog desetljeća trebale bi omogućiti "ponovno otkrivanje" Venere, poručili su iz ove agencije.