Rover Curiosity zabilježio neuobičajeno visoke razine metana na Marsu

Dok neki mediji već ovo otkriće proglašavaju "dokazom o postojanju izvanzemaljskog života" iz NASA-e poručuju da je još prerano za bilo kakve zaključke

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 24. lipnja 2019. u 06:00

NASA-in marsovski rover Curiosity, koji se na Marsu nalazi već gotovo sedam godina, na ovom planetu istražuje geološke, kemijske i potencijalno biološke procese, te organske spojeve koji se tamo nalaze. Do sada je bilo poznato kako je u marsovskoj atmosferi prisutan metan, Curiosity je tu činjenicu potvrdio, već godinama mjeri razine ovog plina, a u NASA-i kažu kako je za sada najvjerojatnije da je pojava metana na Marsu geološkog, a ne biološkog porijekla.

No, nedavno je Curiosity zabilježio neuobičajene skokove u razini metana, o čemu je priču objavio New York Times. Očekivano, odmah su sugerirali kako je metan jedan od nusproizvoda bioloških procesa, te kako bi njegove visoke razine mogle biti novi trag u potrazi za životom na Crvenom planetu.

Neobično mjerenje obavljeno je prošle srijede, a nakon toga NASA-ini stručnjaci počeli su s intenzivnom analizom podataka i pokrenuli daljnja ispitivanja. Ona bi trebala pokazati o čemu se ovdje radi – o džepovima metana koji je odavno zarobljen ispod tla pa je tek sada kroz kakvu pukotinu dospio na površinu, ili pak – o nekom novom, neobjašnjivom izvoru, kao što bi bili biološki procesi.

Najnovije mjerenje pokazalo je koncentraciju od 21 dijela na milijardu (ppb) metana – što je čak tri puta više od najvišeg očitanja zabilježenog 2013. godine, i preko 20 puta više od uobičajene razine. Iz NASA-e su ubrzo potvrdili pisanje NYT-a, ali nisu htjeli špekulirati o svojem nalazu. Poručuju kako je riječ tek o ranom znanstvenom rezultatu koji zahtijeva dodatne analize i potvrde. Misterij metana na Marsu, dakle, daleko je još od razrješenja.