Satelitom snimljeni razmjeri štete nakon eksplozije u Beirutu

Analizom radarskih snimaka i fotografija snimljenih satelitom NASA je došla do analize koja prikazuje promjene u izgledu bejrutske luke prije i nakon ovotjedne razorne eksplozije

Sandro Vrbanus subota, 8. kolovoza 2020. u 12:15

Razorna eksplozija amonijeva nitrata, koji je godinama stajao uskladišten u bejrutskoj luci nakon što je zaplijenjen s jednog ruskog broda, značajno je izmijenila izgled Beiruta i područja oko njegove luke. Zgrade su uništene, brodovi prevrnuti, životi izgubljeni, a promjene su tolike da ih je NASA uspjela snimiti iz satelita i snimke usporediti s onima od prije eksplozije da bi dobila procjenu razmjera štete koju je načinilo 2.750 tona eksplozivnog gnojiva.

ESA snimila, NASA analizirala

NASA-in tim Advanced Rapid Imaging and Analysis (ARIA) u suradnji sa zvjezdarnicom Earth Observatory iz Singapura analizirao je satelitske snimke i radarske zapise koji prikazuju područje Beiruta. Isti su dobiveni posredstvom satelita konstelacije Copernicus, Europske svemirske agencije. Usporedba tih podataka, dobivenih prije i nakon 4. kolovoza, izrodila je mapu na kojoj su označena područja s najvećim promjenama topologije.

NASA/JPL-Caltech/Earth Observatory of Singapore/ESA
NASA/JPL-Caltech/Earth Observatory of Singapore/ESA

Ista se tehnologija inače koristi za procjenu učinaka razornih potresa. Spomenimo i da je eksplozija od protekloga utorka imala magnitudu 3,5 po Richteru, pa i nije čudno da se na isti način mogu procijeniti i njezine posljedice.

Na mapi su tamnijim tonovima crvene boje prikazana oštećenija područja, dok su ona manje zahvaćena udarnim valom prikazana narančasto i žuto. Svaki piksel na priloženoj slici ima površinu od 30x30 metara. Ono što se vidi jest da je krug polumjera oko jednog kilometra od mjesta eksplozije pretrpio najveća oštećenja, dok se manje promjene mogu vidjeti i na više od 2 kilometra udaljenosti. Ovdje se govori samo o urušenim zgradama i promjenama na reljefu tla – stakla na zgradama su pucala u krugu polumjera i do 15 kilometara, dok su stanovnici Cipra udaljenog 235 kilometara prijavili da su čuli eksploziju.

Analitičku snimku u punoj veličini možete preuzeti ovdje, dok na sljedećoj slici možete vidjeti usporedbu satelitskih fotografija sa satelita SkySat načinjenih prije i poslije eksplozije.