Sonda InSight sigurno sletjela na Mars

NASA je sinoć oko 21 sat po hrvatskom vremenu dobila potvrdu o uspješnom prolasku kroz kritičnu fazu slijetanja svoje sonde InSight na Crveni planet

Sandro Vrbanus utorak, 27. studenog 2018. u 12:11

NASA je svemirsku sondu InSight (Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) prema Marsu lansirala 5. svibnja ove godine i proteklih je gotovo sedam mjeseci ona putovala prema svojem odredištu. Jučer je, prema planu leta, bio dan kada se sonda približila Marsu i inicirala unaprijed postavljeni niz radnji koji će je dovesti do površine ovog planeta, tj. kojim će Insightov lander biti prizemljen na mjesto na kojem će u budućnosti obavljati znanstvena ispitivanja.

Ova je misija bila vrlo važna jer se nakon četiri godine ponovno jedna letjelica našla u blizini Marsa, te obavila osmo uspješno slijetanje na ovaj planet. Popularno nazvan "planetom koji nastanjuju isključivo roboti", Mars je tako jučer dobio novog "stanovnika".

Misija InSight jedan je od koraka u pripremi za slanje ljudskih posada na ovaj planet, ali i na Mjesec. Lander koji je spustila na Mars nije pokretan, pa je od ključnog značaja bilo da sinoćnje slijetanje prođe kako je planirano. Na landeru se nalazi niz znanstvenih instrumenata. InSight je tako sa sobom ponio iznimno osjetljiv seizmometar, uređaj kojim će znanstvenici po prvi puta dobiti uvid u pojave "marsotresa", tj. svih seizmičkih aktivnosti kao i utjecaja udara meteorita u planet.

Ostali instrumenti također će biti umjereni ka istraživanju same unutrašnjosti Marsa. Mjerenjem nepravilnosti u njegovoj rotaciji i bušenjem do 5 metara u dubinu NASA bi trebala dobiti prilično točan uvid u unutrašnju strukturu ovog planeta. Bit će tu i uređaj za mjerenje magnetskog polja, i dakako – kamere.

Jučerašnje slijetanje prošlo je u savršenom redu (baš kako to opisuje priloženi video). Nekoliko minuta po potvrdi uspješnog slijetanja InSight je na Zemlju poslao i prve fotografije, a sada se čeka početak znanstvenih istraživanja koja bi trebala početi kroz tri mjeseca i potrajati oko dvije godine.