NASA-ina sonda InSight krenula u misiju istraživanja Marsa

NASA je u subotu lansirala raketu koja će do Marsa ponijeti InSight Mars lander, koji ima zadatak istraživati tlo tog planeta

Sandro Vrbanus nedjelja, 6. svibnja 2018. u 11:02

NASA se vraća na Mars. U subotu ujutro po hrvatskom vremenu iz svemirske baze Vandenberg u Kaliforniji lansirali su novu sondu punog naziva "Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport", odnosno Mars InSight. Raketa koja je, dakle, ovoga vikenda poletjela prema Marsu do njega bi trebala stići 26. studenoga, te na površinu ispustiti sondu (lander) koji će sletjeti na odabranu ravnicu malo sjeverno do Marsovog ekvatora.

InSight-ova misija na Marsu trebala bi potrajati dvije godine.

InSight lander tada će započeti svoju misiju kakvu ljudi još nisu pokušali – počet će kopati i istraživati tlo Marsa, njegove slojeve, sastav, geodetsku aktivnost i slično. Cilj istraživanja bit će bolje opisati nastanak kako ovog planeta tako i cijelog Sunčevog sustava. Sonda ima mogućnost svoje senzore zabiti i do 5 metara u dubinu, gdje će potom mjeriti temperaturu, vibracije, i općenito seizmičku aktivnost.

Mjerenje ovih parametara na Marsu dat će bolje rezultate nego na Zemlji, jer je "kod nas" podzemna aktivnost odavno promijenila uvjete i uništila dokaze – a na Marsu su vrlo vjerojatno uvjeti danas isti kakvi su bili prije više milijuna godina.

Osim ovog landera raketa će u svemir ispustiti i dva malena satelita, koji bi tako trebali postati prvi međuplanetarni "CubeSat" sateliti. Oni će na putu do Marsa komunicirati s kontrolom misije i imat će zadatak pratiti InSight lander. Nakon toga InSight će sa Zemljom kontaktirati putem NASA-inog Mars Reconnaissance Orbitera, a maleni sateliti MarCO-A i MarCO-B nastavit će put u duboki svemir.