Strojnim učenjem ispitali 200.000 materijala za efikasnije solarne stanice

Istraživači sa Sveučilišta Osaka koriste strojno učenje kako bi oblikovali i virtualno testirali molekule za organske solarne stanice. Cilj im je stvoriti učinkovitije materijale za primjenu u obnovljivim izvorima energije

Mladen Smrekar utorak, 16. ožujka 2021. u 20:25

Istraživači sa Sveučilišta Osaka koriste strojno učenje kako bi dizajnirali nove polimere za upotrebu u fotonaponskim uređajima. Nakon što su virtualno pregledali više od 200.000 materijala, sintetizirali su jedan koji je najviše obećavao. To bi u doglednoj budućnosti moglo dovesti do revolucije u otkrivanju funkcionalnih materijala, piše u istraživanju koje objavljuje Wiley Online Library.

Složeni problemi

Strojno učenje moćan je alat koji omogućuje računalima predviđanje složenih situacija, pod uvjetom da algoritmi raspolažu s dovoljno podataka. To je posebno korisno za složene probleme u znanosti o materijalima, poput dizajniranja molekula za organske solarne stanice koje mogu ovisiti o širokom nizu čimbenika i nepoznatim molekularnim strukturama. 

Metoda za razvoj modela strojnog učenja (Sveučilište Osaka)
Metoda za razvoj modela strojnog učenja (Sveučilište Osaka)

Ljudima bi trebale godine da pretraže podatke kako bi pronašli temeljne obrasce, a još dulje da testiraju sve moguće kombinacije polimera i molekula koje čine organsku solarnu ćeliju. To je i najveća prepreka bržem poboljšanju učinkovitosti solarnih ćelija.

Provjerili stotine tisuća parova

Istraživači sa Sveučilišta Osaka koristili su strojno učenje kako bi provjerili stotine tisuća parova davatelja: akceptora na temelju algoritma osposobljenog za podatke iz prethodno objavljenih eksperimentalnih studija.

Dvadeset najpoželjnijih kemijskih struktura, odabranih strojnim učenjem
Dvadeset najpoželjnijih kemijskih struktura, odabranih strojnim učenjem

Isprobavanjem svih mogućih kombinacija 382 molekule donora i 526 molekula akceptora dobili su 200.932 para koji su testirani predviđanjem njihove učinkovitosti u pretvorbi energije.

U laboratoriju je sintetiziran i testiran jedan od polimera za koje se predviđa visoka učinkovitost. Utvrđeno je da su njegova svojstva u skladu s predviđanjima.

"Ovaj projekt može pridonijeti ne samo razvoju visoko učinkovitih organskih solarnih ćelija, već se može prilagoditi i informatičkoj građi drugih funkcionalnih materijala", kaže viši autor Akinori Saeki.

Ovu vrsta strojnog učenja, u kojem algoritam brzo provjerava tisuće, možda čak i milijune molekula kandidata na temelju predviđanja strojnog učenja, mogla bi se primijeniti i na drugim područjima, poput istraživanja katalizatora i funkcionalnih polimera, uvjereni su istraživači.