Velika piramida u Gizi skriva do sada nepoznatu prostoriju

Velika piramida u Gizi skriva do sada nepoznatu prostoriju

Sandro Vrbanus petak, 3. studenog 2017. u 12:35

Velika (poznata i kao Keopsova ili Kufuova) piramida u Gizi najveća je i najpoznatija piramida u Egiptu. Kao takva česta je meta znanstvenika koji pokušavaju proniknuti u sve njezine do sada neistražene detalje. Ovih je dana u časopisu Nature tako objavljen rad skupine znanstvenika koji su ununtarnju strukturu ove piramide snimali tzv. mionskom radiografijom.

Ovom su metodom otkrili kako iznad poznate Velike galerije, koja povezuje nekoliko unutarnjih prostorija, otkrili još jednu do sada nepoznatu prazninu. Kako ova metoda nije sasvim precizna u otkrivanju oblika i strukture kamenih struktura, u ovom trenutku nije poznato radi li se o jednoj velikoj prostoriji poput poznatih dvorana ili pak o skupini manjih otvora koji su nastali za vrijeme gradnje.

Moguća nova dvorana nalazi se oko 15 do 17 metara poviše Velike galerije i dugačka je oko 30 metara. Zaštitne mjere kojima se ovaj arheološki lokalitet štiti od uništavanja ne dozvoljava kopanje ili miniranje unutrašnjosti piramide, pa je znanstvenicima preostalo tek da ovakvim metodama istražuju njezine preostale tajne. Ipak, nadaju se da bi u budućnosti mogli dobiti dozvolu za bušenje prema pronađenom otvoru, te da bi minimalni otvor bio dovoljan za puštanje robota ili drona s kamerom koji bi mogao snimiti postoji li nešto značajno u ovoj praznini.

Pronalazak novog otvora u unutrašnjosti piramide nadovezuje se na lanjsko otkriće dvaju "hodnika" pronađenih istom metodom na njezinoj sjevernoj strani, pa postoji i teorija da Velika piramida skriva jedan sasvim nepoznati sustav "labirinta" te kako su sve na ovaj način pronađene šupljine međusobno povezane.