Zamjena Zemljinih magnetskih polova ubila je neandertalce prije 42 tisuće godina

Novi znanstveni rad australskih istraživača potvrdio je kako je nestanak čovjekovih davnih predaka povezan s obrtanjem magnetskog polja Zemlje, a nije isključeno da se isto ponovi i našoj vrsti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. veljače 2021. u 11:42

Neandertalci, izumrla vrsta koja je nastanjivala većinu europskog kontinenta i dio jugozapadne Azije u doba srednjeg paleolitka, srodna je Homo sapiensu. Oko 2% gena današnjih ljudi potječe od neandertalaca, naših najbližih srodnika, koji su se pojavili prije nekih 400.000 godina, a izumrli su prije oko 30.000 godina – 40.000 godina. Najnovije istraživanje s australskog sveučilišta Novi Južni Wales dovodi izumiranje ove vrste u vezu s obrtanjem magnetskog polja Zemlje koje se dogodilo prije 42.000 godina.

Još klimatskih promjena

Tijekom razdoblja poznatoga kao Zadnje veliko ledeno doba dogodio se tzv. Laschampov događaj, odnosno zamjena sjevernog i južnog magnetskog pola Zemlje. Nakon samo 800 godina polovi su se vratili u prvobitno stanje, a znanstvenici sve do današnjih dana nisu sigurni kakve je sve to učinke imalo na naš planet. Ovaj znanstveni rad otkriva neke nove detalje.

Radioizotopnim datiranjem uz pomoć ugljika u novozelandskom drveću vrste Agathis australis, očuvanome u sedimentima tla, dokazano je da je tada došlo do velikog povećanja koncentracije ugljika-14 u atmosferi. To je povezano sa slabljenjem magnetskog polja koje štiti Zemlju od zračenja. Njegova snaga pala je na samo 0-6% uobičajene, pa je zaštita od kozmičkih zračenja bila gotovo nepostojeća.

Dogodile su se tada i snažne solarne oluje koje su uzrokovale katastrofalne klimatske promjene, atmosfera je bila značajno ionizirana, vremenski uvjeti iznimno nepovoljni, a događaji poput polarne svjetlosti bili su vidljivi i na sjeveru i na jugu planeta. Sve to značajno je utjecalo na izumiranje vrste neandertalaca, što potvrđuje vremenska povezanost s drugim pronalascima u pećinama diljem svijeta.

Moglo bi se dogoditi opet

Ubrzano pomicanje Zemljinog magnetskog polja prema Rusiji zabilježeno posljednjih godina, kao i pad u njegovom intenzitetu od 9% u zadnjih 170 godina, daju znanstvenicima razloga pomisliti da bi se obrtanje polova moglo dogoditi ponovno. Dogodi li se ono zaista, to bi moglo značiti i kraj moderne civilizacije – kozmičko bi zračenje uništilo satelite, elektroenergetsku mrežu i telekomunikacije, ozonski omotač bio bi "spaljen", što bi samo ubrzalo klimatske promjene koje su izazvali ljudi.

Čak i zbog mogućnosti takvog događaja, ovi znanstvenici kažu da je potrebno smanjiti naš utjecaj na ekosustav i zaustaviti emisije stakleničkih plinova, da bismo imali bolje šanse preživjeti izvanredan kataklizmički događaj poput zamjene magnetskih polova Zemlje.