Zamjena Zemljinih magnetskih polova ubila je neandertalce prije 42 tisuće godina

Novi znanstveni rad australskih istraživača potvrdio je kako je nestanak čovjekovih davnih predaka povezan s obrtanjem magnetskog polja Zemlje, a nije isključeno da se isto ponovi i našoj vrsti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. veljače 2021. u 11:42

Neandertalci, izumrla vrsta koja je nastanjivala većinu europskog kontinenta i dio jugozapadne Azije u doba srednjeg paleolitka, srodna je Homo sapiensu. Oko 2% gena današnjih ljudi potječe od neandertalaca, naših najbližih srodnika, koji su se pojavili prije nekih 400.000 godina, a izumrli su prije oko 30.000 godina – 40.000 godina. Najnovije istraživanje s australskog sveučilišta Novi Južni Wales dovodi izumiranje ove vrste u vezu s obrtanjem magnetskog polja Zemlje koje se dogodilo prije 42.000 godina.

Još klimatskih promjena

Tijekom razdoblja poznatoga kao Zadnje veliko ledeno doba dogodio se tzv. Laschampov događaj, odnosno zamjena sjevernog i južnog magnetskog pola Zemlje. Nakon samo 800 godina polovi su se vratili u prvobitno stanje, a znanstvenici sve do današnjih dana nisu sigurni kakve je sve to učinke imalo na naš planet. Ovaj znanstveni rad otkriva neke nove detalje.

Radioizotopnim datiranjem uz pomoć ugljika u novozelandskom drveću vrste Agathis australis, očuvanome u sedimentima tla, dokazano je da je tada došlo do velikog povećanja koncentracije ugljika-14 u atmosferi. To je povezano sa slabljenjem magnetskog polja koje štiti Zemlju od zračenja. Njegova snaga pala je na samo 0-6% uobičajene, pa je zaštita od kozmičkih zračenja bila gotovo nepostojeća.

Dogodile su se tada i snažne solarne oluje koje su uzrokovale katastrofalne klimatske promjene, atmosfera je bila značajno ionizirana, vremenski uvjeti iznimno nepovoljni, a događaji poput polarne svjetlosti bili su vidljivi i na sjeveru i na jugu planeta. Sve to značajno je utjecalo na izumiranje vrste neandertalaca, što potvrđuje vremenska povezanost s drugim pronalascima u pećinama diljem svijeta.

Moglo bi se dogoditi opet

Ubrzano pomicanje Zemljinog magnetskog polja prema Rusiji zabilježeno posljednjih godina, kao i pad u njegovom intenzitetu od 9% u zadnjih 170 godina, daju znanstvenicima razloga pomisliti da bi se obrtanje polova moglo dogoditi ponovno. Dogodi li se ono zaista, to bi moglo značiti i kraj moderne civilizacije – kozmičko bi zračenje uništilo satelite, elektroenergetsku mrežu i telekomunikacije, ozonski omotač bio bi "spaljen", što bi samo ubrzalo klimatske promjene koje su izazvali ljudi.

Čak i zbog mogućnosti takvog događaja, ovi znanstvenici kažu da je potrebno smanjiti naš utjecaj na ekosustav i zaustaviti emisije stakleničkih plinova, da bismo imali bolje šanse preživjeti izvanredan kataklizmički događaj poput zamjene magnetskih polova Zemlje.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi