Znanstvenici električnim "dopingom" ubrzali kretanje meduza

Istraživači s Caltecha ugradili su u meduze posebne mikrovodiče i kroz njih puštali električne impulse, ubrzavajući tako ritam i povećavajući efikasnost plivanja ovih životinja

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 3. veljače 2020. u 06:00

Meduze su morske životinje iz razreda žarnjaka, a kroz vodu se kreću "lebdenjem", tj. skupljanjem cijelog tijela i izbacivanjem vode iz njegovog konkavnog dijela. Nizom kontrakcija (pulsova) pokreću se prema naprijed, ali ako pitate znanstvenike s Caltecha – nedovoljno brzo.

Meduze na daljinski

U sklopu istraživanja mikroelektroničkih bioničkih implantata ekipa s kalifornijskog tehničkog sveučilišta u meduze je ugradila malene elektrode koje djeluju kao "proteze". Kada se kroz njih pusti puls električne energije, isti se prenosi na tkivo meduze i njezine epitelno-mišićne stanice, koje potom kontrahiraju "na zahtjev", otprilike po principu funkcioniranja srčanog pace makera.

Ovakvo električno kontroliranje meduza povećalo je brzinu plivanja na ispitanim životinjama i do tri puta. S oko 2 centimetra u sekundi brzina plivanja povećana je na 4-6 cm/s, uz potrošnju samo dvostruko više energije, što znači da je testnim meduzama povećana efikasnost kretanja. Bitno je napomenuti da električni signali ne štete ovim "bioničkim" životinjama niti na njih imaju dugoročne učinke.

Znanstvenici se nadaju da bi jednoga dana ovu tehnologiju mogli koristiti za istraživanje oceana, a da bi im bioničke meduze u tome mogle biti vrlo korisni "terenski istraživači".

Ugradnja implantata mogla bi biti iznimno jeftina, uz njih bi se na meduze postavili i potrebni senzori, pa bi ih se pustilo u divljinu i tako istražili do sada neistraženi predjeli oceana, bilježile temperature, salinitet, razina kisika i još štošta. No, prije toga treba dodatno usavršiti ovu tehnologiju u nadopuniti je tako da se osim brzine kretanja može na daljinu kontrolirati i smjer plivanja meduza, kako bi ih se moglo usmjeriti prema željenom području.