LG razvio "nevidljive" zvučnike za ugradnju u automobile

Kompanija poznata po svojim rješenjima u domeni zaslona, LG Display, razvila je tanke vibrirajuće panele koji proizvode zvuk, a mogu se postaviti unutar različitih površina u kabini automobila

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 21. studenog 2022. u 14:41

LG Display, divizija južnokorejskog poznatog proizvođača LG zadužena za ekrane i pripadajuću tehnologiju, razvila je proizvod koji iz prikaza slike prelazi u domenu reprodukcije zvuka. U LG-u ga nazivaju Thin Actuator Sound Solution, a primarno je namijenjen ugradnji u kabine automobila.

Kako kažu sami tvorci inovacije, riječ je o novitetu kad je riječ o zvuku u automobilima. Umjesto ugradnje nezgrapnih velikih zvučnika sa zavojnicama, magnetima i stožastim membranama, u nove će se automobile moći postaviti ovi novi paneli, koji funkcioniraju na principu pobuđivanja tankog filma. Taj film vibrira te stvara zvuk, prenoseći vibracije na površinu na koju je postavljen.

Zvučnici posvuda

LG stoga predviđa da će se njihovi zvučnički paneli moći ugraditi unutar infotainment zaslona, unutar sjedala, kao i u ostale površine unutar putničke kabine automobila: primjerice u kontrolnu ploču, potporne stupove, naslone za glavu, iza tapecirunga i slično. Time bi se otvorile nove mogućnosti stvaranja trodimenzionalnog doživljaja zvuka za svakog putnika. K tome, dizajneri interijera više ne bi morali voditi brigu o rešetkama za zvučnike kroz koje zvuk mora prolaziti u konvencionalnoj varijanti.

U prikazanoj inačici Thin Actuator Sound Solution je panel velik 15x9 centimetara, tanak svega 2,5 milimetra i mase 40 grama. Time čini tek 30% mase i 10% debljine standardnog zvučnika u kabini vozila. Izrađen je bez korištenja rijetkih zemnih metala poput neodimija.

LG najavljuje kako će inovaciju predstaviti na CES-u 2023, koji se održava u siječnju u Las Vegasu, a s komercijalizacijom tehnologije planiraju započeti već tijekom prve polovice sljedeće godine.